Молдова вшановує пам'ять жертв сталінських репресій

Молдова вшановує пам'ять жертв сталінських репресій

Укрінформ
По всій Молдові відбуваються поминальні заходи в пам'ять про жертви другої хвилі сталінських депортацій 1949 року.

У покладанні квітів до меморіального комплексу «Поїзд скорботи», встановленому перед будівлею залізничного вокзалу в Кишиневі, взяли участь прем'єр-міністр Павел Філіпп і голова парламенту Андріан Канду, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Сьогодні ми згадуємо страшні уроки історії, з яких політики зобов'язані зробити відповідні висновки. Наш моральний обов'язок перед суспільством - не допустити повторення таких трагедій», - зазначив Філіпп.

Цього ж дня президент Молдови Ніколає Тімофті бере участь у відкритті Меморіального комплексу в пам'ять про жертви депортацій, яке відбудеться в місті Каушани на півдні країни. У столиці відбудеться пам'ятний мітинг, організований Асоціацією політв'язнів і депортованих. За рішенням уряду Молдови жертвам політичних репресій буде надана матеріальна допомога.

Згідно з офіційними даними, тільки за одну ніч, 6 липня 1949 року, з Молдови до Сибіру було вислано понад 35 тис. громадян. Історики ж стверджують, що кількість жертв репресій набагато перевищує дані офіційної статистики.

Указом президента Молдови цього дня в пам'ять про жертви сталінських репресій у всіх населених пунктах країни будуть приспущені державні прапори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-