Європейський суд спростив прийом скарг від ув'язнених з Росії

Європейський суд спростив прийом скарг від ув'язнених з Росії

Укрінформ
Європейський суд з прав людини почав масово приймати до розгляду скарги російських ув'язнених на умови етапування.

Про це пише «Комерсант».

Про те, що комунікація за скаргами російських засуджених на умови етапування почала носити масовий характер, виданню розповів юрист фонду "Громадський вердикт" Ернест Мезак. За його підрахунками, ЄСПЛ комунікував уже, як мінімум, 15 скарг на умови етапування.

При цьому ще в 2014 році правозахисники та юристи, які працюють з ЄСПЛ, повідомляли, що в суді накопичилося 40 ідентичних заяв від російських в'язнів. "Це те, про що ми знаємо. Ще якісь скарги укладені подають самостійно, тому може йтися про величезну кількість ідентичних справ", - уточнив Мезак.

Такі скарги розглядаються за процедурою WECL (well-established case law), яка використовується для однотипних звернень з вивченого судом приводу. Оскільки у Страсбурзького суду вже є рішення за схожими скаргами, нові звернення будуть розглядатися з урахуванням усталеної позиції суду з цього питання.

Ернест Мезак добре відомий в Україні, завдяки юридичної допомоги, яку він надавав недавно звільненому українському політв'язню Геннадію Афанасьєву і його адвокату Олександру Попкову. Нагадаємо, що під час етапування Афанасьєва з Ростова в Сиктивкар порушувалися елементарні гігієнічні умови, в результаті чого ув'язнений отримав важкий сепсис.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-