Київ у відповідь на резолюцію Сенату натякнув Парижу на твердість

Київ у відповідь на резолюцію Сенату натякнув Парижу на твердість

Укрінформ
Після ухвалення переважною більшістю (301) французьких сенаторів резолюції щодо режиму санкцій Європейського союзу проти Російської Федерації, посольство України закликало уряд Франції до «мудрості» та «твердості» у питанні його збереження.

Про це йдеться у Twitter дипломатичного представництва України у Франції.

«Сенат проголосував за резолюцію, яка підтримує знаття санкцій з Росії. Очікуємо на твердість та мудрість уряду», - написали дипломати.

Разом з тим, посол України у Франції Олег Шамшур, коментуючи Укрінформу ухвалення Сенатом резолюції, сказав, що це не стало несподіванкою.

«Такий розвиток подій очікувався після того, як відповідну резолюцію було ухвалено на Національних зборах Франції», - зазначив він.

За його словами, одразу після 28 квітня з’явилася інформація, що подібна резолюція планується до ухвалення в Сенаті.

«Її внесли спільно представник «Республіканців» Ів Поццо ді Борго, сенатор, відомий своїми проросійськими настроями, який був у складі делегації парламентаріїв, що торік відвідували окупований Росією Крим, і сенатор від Соціалістичної партії пан Сютур», - розповів Олег Шамшур.

Говорячи про практичні наслідки резолюції, дипломат зауважив, що вони мінімальні.

«Цей документ, як і резолюція Національних зборів, не має юридично зобов’язуючої сили, а у Франції, як відомо, зовнішня політика відноситься до прерогатив президента Республіки. Отже цілком зрозуміло, що питання щодо продовження санкцій проти Росії у зв’язку з її анексією Криму та агресією на сході України вирішуватиметься на рівні уряду Франції і керівників урядів та держав країн-членів Євросоюзу», - зазначив посол.

Він також нагадав, що ухваленню цієї резолюції передував саміт «Великої сімки», де Францію представляв Франсуа Олланд.

«Сімка» зробила «сильну заяву», в тому числі, наголосивши на своїй готовності вжити проти РФ додаткових обмежувальних заходів», - підкреслив Шамшур.

З іншого боку, додав він, не варто недооцінювати негативний вплив ухваленої резолюції, оскільки дискусія щодо можливості скасування санкцій проти Росії у французькому політикумі та в експертних колах є досить жвавою.

«Ухвалення резолюції безумовно не можна трактувати як крок, що сприятиме еволюції дискусії в єдино вірному і прийнятному для України руслі – збереженні режиму санкцій до повного виконання мінських домовленостей та повного відновлення суверенітету та територіальної цілісності України», - підсумував український посол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-