Європа знову закликає Кремль переглянути визначення екстремізму

Європа знову закликає Кремль переглянути визначення екстремізму

Укрінформ
Російська влада не стала виконувати рекомендації Європейської комісії проти расизму і нетерпимості, винесені в 2013 році, а навпроти, розширила тлумачення екстремізму і посилила покарання.

Про це повідомляє "Коммерсантъ" з посиланням на висновки комісії.

ЄКРН вважає, що Росія не виконала пріоритетні рекомендації, винесені в четвертій доповіді комісії з РФ три роки тому. Тоді Росії було запропоновано переглянути визначення екстремізму і ясно викласти критерії віднесення матеріалів до категорії екстремістських. Проте, як зазначається у висновку ЄКРН, відтоді до законів вносилися поправки, що лише посилюють покарання і розширюють тлумачення поняття екстремізму.

У Держдумі з такою оцінкою не погоджуються. Заступник голови думського комітету з безпеки і протидії корупції Ернест Валеєв вважає дане російськими законами визначення екстремізму "найбільш об'єктивним".

На початку травня повідомлялося, що в Росії за п'ять років утричі зросла кількість засуджених за антиекстремістськими статтями Кримінального кодексу - з 137 в 2011 році, до 414 в 2015. Значно виросло число засуджених за першою частиною цієї статті, яка торкається екстремістських висловлювань в ЗМІ та інтернеті.

Таких людей в Росії в сто разів більше, ніж в західноєвропейських країнах, зазначив керівник інформаційно-аналітичного центру "Сова" Олександр Верховський.

Рада Європи повторно закликала Росію переглянути поняття екстремізму і відновити програму, присвячену толерантності.

Як відомо, ЄКРН займається моніторингом нетерпимості в країнах-членах Ради Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-