Франції загрожують віялові відключення електрики

Франції загрожують віялові відключення електрики

Укрінформ
Масові страйки працівників французьких нафтопереробних заводів і терміналів зберігання палива, до яких планує приєднатися персонал АЕС, проти урядової реформи ринку праці загрожують країні енергетичним і транспортним колапсом.

Представники філії в енергетичному секторі однієї з найбільших французьких профспілок CGT проголосували за приєднання персоналу всіх 19-ти АЕС до загального страйку, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

«Всі (19 - ред.) атомні електростанцій проголосували за приєднання до страйку (проти урядової трудової реформи - ред.), а дванадцять скоротили виробництво електроенергії в нічний час з учорашнього дня. Інші приєдналися до нас сьогодні вранці», - заявила офіційний представник федерації Mines Energie CGT Марі-Клер.

За її словами, CGT вимагає скасування законопроекту французького міністра праці Ель Комрі, який передбачає суттєві реформи трудового законодавства і розширює повноваження роботодавців по відношенню до персоналу.

Французькі ЗМІ не виключають локального відключення електроенергії. Зокрема, ділове видання La Tribune припускає, що відбудуться віялові відключення домогосподарств і підприємств від енергоживлення.

За даними видання, найбільш складною ситуація може виникнути в регіоні Центр-Долина Луари і в департаментах Атлантична Луара, Буш-дю-Рон і Івлін. При цьому, в CGT запевняють, що кількість страйкуючих не вплине на можливе падіння потужності національної енергосистеми. До «атомників» обіцяють приєднатися і до 17% працівників національного оператора електроенергії EDF.

Рішенням працівників АЕС і енергетиків передували масові акції протесту нафтопереробників. Третина з 12 тисяч заправок залишилася без палива через страйк у Франції. Найбільш складна ситуація виникає в західних регіонах країни. Уряд змушений використовувати стратегічні резерви палива. За словами державного секретаря Франції з питань транспорту Алена Відаліса, уряд вже витратив триденний стратегічний запас палива. У загальній складності стратегічні резерви палива у Франції розраховані на 115 днів. Основна проблема, на думку члена уряду, полягає у мобільних постачання палива на заправні станції. У столичному регіоні спостерігається нестача палива на 40% заправних станцій.

На заході країни страйкуючі блокують нафтоналивний термінал в порту Гавра, через який надходить близько 40% від усього обсягу французького імпорту нафтопродуктів. За словами тутешнього мера, якщо термінал будуть продовжувати блокувати ще 5-6 діб, то без гасу залишаться аеропорти Парижа.

До загальнонаціонального страйку закликав одина з найбільших французьких профспілок «Загальна конфедерація праці». З учорашнього дня триває страйк співробітників транспортних компаній. З великими затримками працює французька залізниця. Сьогодні до страйку приєднаються працівники аеропортів. Адміністрація скасувала близько 15% рейсів у столичному аеропорту Орлі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-