Першотравневі протести в Парижі: поліція застосувала сльозогінний газ

Першотравневі протести в Парижі: поліція застосувала сльозогінний газ

Відео
Укрінформ
У центрі Парижа, довкола бульвару Дідро, сталися силові зіткнення між агресивними угрупованнями молодиків та поліцією.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

Молоді люди з плакатами «Будемо некерованими», приховуючи обличчя під масками та капюшонами, кидали в жандармів та поліцію пляшки, каміння та інші предмети. Поліція у відповідь застосувала сльозогінний газ і розігнала агресивно налаштованих активістів. Префектура поліції Парижа повідомила, що зіткнення спровокувала група молодиків чисельністю до 300 осіб.

В іншому районі французької столиці до насилля не дійшло, але десятки учасників акції протесту проти змін до трудового законодавства освистували поліцію та викрикували образи на їхню адресу.

Напередодні акції протесту 1 травня міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казньов розіслав префектам поліції спеціальні вказівки щодо заходів, необхідних для запобігання заворушенням.

Цього року традиційна першотравнева маніфестація профспілок у Франції проходить напружено на тлі протестів проти реформи трудового законодавства, що тривають уже два місяці.

Напередодні Паризький суд оголосив перші вироки у справах про заворушення на паризьких акціях протесту проти реформи трудового законодавства. Двох молодих людей 22 і 30 років засудили до шести і восьми місяців ув'язнення відповідно. Їх визнали винними «у скоєнні насильства по відношенню до представників влади». Крім них, перед судом постали ще сім французів: шість з них звернулися з клопотанням відкласти розгляд їх справ для підготовки захисту. З сьомого чоловіка були зняті звинувачення, проте прокуратура заявила, що оскаржить це рішення суду.

У ніч з четверга на п'ятницю, після розгону поліцейськими учасників громадянського руху «Ніч на ногах» на паризькій площі Республіки, за підозрою у заворушеннях арештували 24 особи. У четвер заворушення спалахнули під час акції протесту проти реформи праці. Була затримана 21 особа. Двоє поліцейських постраждали, один з них отримав серйозні поранення.

Нагадаємо, що наступного тижня французький парламент розгляне законопроект, який передбачає спрощення прийняття на роботу та звільнення працівників. На думку законодавців, такий крок допоможе подолати безробіття. Проте організатори протестів переконані, що новий закон дозволить працедавцям нехтувати правами працівника на гідну оплату, понаднормові і відпочинок.

Це вже четверта масова акція протесту проти так званого закону ель-Хомрі, названого іменем міністра праці Франції. Попередні акції відбулися 9 і 31 березня, а також 9 квітня. Протести вилились у створення руху «Ніч на ногах», учасники якого з 31 березня «окупують» столичну площу Республіки. Подібні акції проходять і в інших містах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-