Австралія: «Уранова» угода з Україною - внесок у зміцнення ядерної безпеки

Австралія: «Уранова» угода з Україною - внесок у зміцнення ядерної безпеки

Укрінформ
Австралія розглядає укладення міжурядової Угоди з Україною про співробітництво в галузі використання ядерної енергії в мирних цілях як внесок у стабільне постачання енергоносіїв в Україну та зміцнення ядерної безпеки.

Про це заявили представники Міністерства закордонних справ і торгівлі Австралії та Австралійського агентства з гарантій та нерозповсюдження під час міжнародного семінару «Усунення ядерних загроз: Уроки Чорнобиля і Фукусіми», організованого Посольством України в Австралії з нагоди 30-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС.

«Австралія докладає значних зусиль для гарантування безпеки зберігання ядерних матеріалів», – наголосив виконувач обов’язків Директора департаменту міжнародної безпеки МЗСіТ Австралії Іен Біггс.

Серед кроків, які Австралія здійснює для посилення ядерної безпеки, окрім угоди з Україною було названо також внески країни до фонду ядерної безпеки МАГАТЕ (з моменту створення організації Австралія сплатила понад AUD 2,4 млн.); проведення у травні міжнародних навчань з реагування на надзвичайні ситуації, пов’язаних з використанням радіоактивних матеріалів «Kangaroo Harbour»; заявка на розміщення в Австралії у 2017 році Міжнародної консультативної служби МАГАТЕ з фізичного захисту.

За словами австралійських посадовців, країна докладає максимум зусиль, щоб справа використання ядерного матеріалу була безпечною і надійною у всьому світі. Цього року Австралія посіла перше місце за даними глобального огляду Ініціативи з питань скорочення ядерної загрози (Nuclear Threat Initiative), тож її співпраця з Україною матиме позитивні наслідки для гарантування безпеки нашої країни.

«Чорнобиль і Фукусіма довели, що навіть «мирний атом» може бути небезпечним і завдати шкоди, незалежно від рівня технологічного і економічного розвитку країни, але це не означає, що ядерне майбутнє і ядерна енергетика повинні бути виключені з порядку денного і прогресивного розвитку людства», – наголосив посол України Микола Кулінич, коментуючи укладену угоду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-