США оцінили роботу судової системи України

США оцінили роботу судової системи України

Укрінформ
Судова система в Україні продовжує залишатися значною мірою залежною від політичного тиску й корупції, що позбавляє її ефективності та не сприяє зростанню рівня довіри до судів серед українців.

Про це йдеться в Доповіді щодо практики дотримання прав людини в Україні в 2015 році, оприлюдненій в середу Держдепартаментом США.

"У той час як Конституція (України – ред.) передбачає незалежну судову владу, суди залишалися уразливими від політичного тиску й корупції та виявилися неефективними. Довіра до судової системи залишається на низькому рівні", - зазначається в доповіді.

Водночас, в позитивному плані відзначається, що в лютому минулого року Верховна Рада прийняла закон про забезпечення права на справедливий суд, який передбачає, в тому числі, конкурсний відбір суддів при прийомі на роботу та їхню перевірку.

"Згідно з новим законом, будь-яка особа може фіксувати на відео слухання в судах без спеціального дозволу, крім того, всі судові рішення повинні бути опубліковані в єдиному державному реєстрі", - наголошується в доповіді.

Закон також передбачає створення тимчасової комісії з розслідування скарг на суддів, зауважується далі.

"Станом на грудень Генеральна прокуратура проводить розслідування по 20 кримінальним справам стосовно 19 суддів, крім того 16 кримінальних справ з обвинувальним висновком стосовно суддів було доведено до суду", - зазначається в документі.

Крім того наголошується, що судді продовжували скаржитися на погіршення розподілу влади між виконавчою і судовою гілками.

"Деякі судді стверджують, що високопоставлені політики чинили на них тиск, щоб вирішити справи на свою користь, незалежно від обставин справи", - зазначили в Держдепі.

Існують також інші фактори, які перешкоджають праву на справедливий суд, "такі як тривалі судові розгляди, особливо в адміністративних судах, недостатнє фінансування, а також нездатність судів забезпечити виконання постанов".

При цьому наводиться оцінка уповноваженого з прав людини, що влада в Україні виконала лише 40% судових рішень в повному обсязі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-