Важливо посилити роль генсека ООН в питанні України - Єльченко

Важливо посилити роль генсека ООН в питанні України - Єльченко

Укрінформ
Україна зацікавлена в посиленні ролі Генерального секретаря ООН в українському питанні, тому активно порушує цю тему, в тому числі впродовж процесу виборів нового глави Організації Об'єднаних Націй.

Таку позицію висловив у коментарі Укрінформу в перший день неформального діалогу з кандидатами на вищу посаду ООН Постійний представник України при Організації, посол Володимир Єльченко.

"Для нас принципово важливо, щоб наступний Генеральний секретар забезпечував виконання рішень ООН, які стосуються поваги до суверенітету й територіальної цілісності України" – наголосив Єльченко.

Він підкреслив, що Україна як непостійний член Ради Безпеки ООН в 2016-2017 роках "виступає за посилення ролі Генерального секретаря ООН в українському питанні".

Нагадаємо: у вівторок в штаб-квартирі Організації розпочався триденний процес неформального діалогу з кандидатами на посаду глави ООН, який вперше за 70 років відбувається за зміненими правилами. Якщо раніше кандидатура генсека обиралась за зачиненими дверима рішенням п'яти постійних членів Ради Безпеки, то зараз кандидати мають пройти через кілька відкритих процедур, у тому числі взяти участь у неформальних дебатах.

Всього на посаду наступного глави Організації претендують вісім кандидатів. Шестеро з них є вихідцями з регіону Східної Європи, серед них – Срджян Керім (Колишня Югославська Республіка Македонія), Весна Пусіч (Хорватія), Ігор Лукшич (Чорногорія), Данило Тюрк (Словенія), Ірина Бокова (Болгарія) і Наталія Герман (Республіки Молдова). Ще двоє кандидатів представляють Португалію - Антоніу Гутерріш та Нову Зеландію - Хелен Кларк. При цьому не виключається, що кількість кандидатів може зрости.

Неформальний діалог з кандидатами на посаду генсека ООН триватиме в штаб-квартирі ООН до четверга. Висуванцям належить відповісти на численні запитання дипломатів, журналістів, а також небайдужих до долі ООН звичайних громадян по всьому світу. Як зазначили в ООН, ця процедура має сприяти підвищенню прозорості в роботі всієї системи Організації.

Мандат нинішнього генерального секретаря Організації Пан Гі Муна продовжиться до кінця нинішнього року, його наступник набуде повноважень 1 січня 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-