Генсека ООН обиратимуть за новими правилами

Генсека ООН обиратимуть за новими правилами

Укрінформ
Вперше за 70-річну історію ООН кандидати на пост генерального секретаря організації представлятимуть свою кандидатуру перед світовими урядами на слуханнях, які розпочнуться наступного тижня.

Про це повідомляє AFP.

«Чотири чоловіка та чотири жінки, які проводять кампанію з метою стати найвпливовішим дипломатом у світі, кожен окремо протягом двох годин розповідатимуть Генасамблеї про своє бачення і відповідатимуть на запитання від країн-членів (ООН – ред.) та громадянського суспільства», - йдеться в повідомленні.

Безпрецедентні слухання стали частиною політики прозорості щодо вибору наступника Пан Гі Муна, який визначиться 1 січня 2017 року.

«Ми колективно вирішили відкрити обличчя перегонів», - заявив посол Франції при ООН Франсуа Делатр, представляючи новий процес відбору.

Протягом десятиліть вибір наступного генсека організації робили п’ять постійних членів Ради Безпеки ООН – Британія, Франція, Китай, Росія та США – переважно за «закритими дверима».

Втім, Генасамблея у вересні проголосувала за відміну частини секретності, присутньої в процесі вибору кандидатури, зобов’язавши кандидатів подати офіційну заявку на посаду, представити резюме і з’явитися на слуханнях.

Повідомляється, що серед заявлених кандидатів на пост генсека є голова ЮНЕСКО болгарка Іріна Бокова, колишня прем’єрка Нової Зеландії Хелен Кларк, а також колишній верховний комісар у справах біженців Антоніо Гутеррес з Португалії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-