Качинський: За Смоленську катастрофу відповідає уряд Туска

Качинський: За Смоленську катастрофу відповідає уряд Туска

Укрінформ
Відповідальність за Смоленську катастрофу, принаймні у моральному вимірі, несе уряд Дональда Туска.

Про це в неділю ввечері у Варшаві, на завершення урочистостей із вшанування шостої річниці Смоленської катастрофи заявив лідер правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослав Качинський, інформує варшавський кореспондент Укрінформу.

“Нашу пам’ять хотіли вбити, хотіли її вбити, оскільки боялися, що за цю трагедію, незалежно від того, якими були її причини, хтось відповідає, принаймні морально. І відповідає за це попередній уряд”, - заявив Качинський.

Він уточнив, що йдеться не про уряд Еви Копач, а її попередника – Дональда Туска.

Він підкреслив, що справедливість може бути відновлено в результаті нового Смоленського слідства, яке розпочалося у березні. Качинський наголосив, що кривдникам треба прощати, але поляки завжди це робили дуже легко.

“Так, вибачення є потрібним, але вибачення лише після визнання своєї провини  і понесення відповідного покарання. Це нам потрібно”, - наголосив Качинський.

Як підкреслив лідер PiS, багато справ ще не вирішено. Однією з таких справ він назвав необхідність встановлення у центрі Варшави двох пам’ятників: екс-президенту Леху Качинському і жертвам Смоленської катастрофи.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю з самого ранку у багатьох містах тривали урочистості з вшанування жертв Смоленської катастрофи, в яких взяло участь все вище керівництво держави, включно з президентом Анджеєм Дудою і главою уряду Беатою Шидло.  

Основні урочистості відбулися у Варшаві, в яких взяли участь кілька десятків тисяч поляків. Символічно, о 08:41 (09:41 за київським часом), у момент  катастрофи, відбулася хвилина пам’яті, під час якої зачитано імена всіх загиблих. У кількох містах країни у цей час звучали сирени.

Президент Дуда зранку поклав квіти до могили подружжя Леха і Марії Качинських у королівському замку на Вавелі у Кракові. Згодом він урочисто відкрив на президентському палаці у Варшаві меморіальну дошку в пам'ять про екс-президента Качинського. Меморіальні таблиці у пам'ять про жертв катастрофи відкрито також ще у кількох місцях у Варшаві та інших регіонах країни.  

Вшанування пам’яті жертв катастрофи відбулося також у Смоленську, в якій взяла участь польська урядова делегація.

На світанку 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-