Польща згадує жертв Смоленської катастрофи

Польща згадує жертв Смоленської катастрофи

Укрінформ
По всій Польщі в неділю відзначають шосту річницю Смоленської катастрофи, в якій загинула значна частина керівництва держави, зокрема президент Лех Качинський.

В пам’ятних заходах візьмуть участь президент Анджей Дуда, а також глава уряду  Беата Шидло, інформує варшавський кореспондент Укрінформу.

О 08:41 (09:41 за київським) часом у Варшаві перед президентським палацом відбудеться хвилина пам’яті, під час якої буде зачитано прізвища усіх жертв катастрофи. На церемонії буде присутня глава уряду Шидло. У цей час в багатьох містах Польщі символічно звучатимуть сирени у пам'ять про жертви трагедії.

Глава уряд відвідає могили загиблих у катастрофі на варшавському кладовищі Повонзкі, а також відкриє пам’ятну таблицю на будинку міністерства розвитку.

Президент Польщі Дуда зранку покладе квіти до могили президентського подружжя Леха і Марії Качинських у королівському замку на Вавелі у Кракові. Згодом він візьме участь у варшавських урочистостях, зокрема покладе вінок перед пам’ятником жертв Смоленської катастрофи на військовому кладовищі, а також покладе квіти до могили останнього президента РП в екзилі Ришарда Качоровського.

Власні урочистості організовує правляча партія “Право і Справедливість” на чолі з Ярославом Качинським. Зранку відбудеться заупокійна  літургія, згодом політики відвідають могили жертв катастрофи.

Після обіду на президентському палаці буде відкрито меморіальну дошку, памяті екс-президенту Качинському.

Ввечері відбудеться марш пам’яті до президентського палацу, який завершиться виступом Ярослава Качинького.

В неділю польська урядова делегація вшанує також пам’ять жертв катастрофи, а також Катинського злочину  у Смоленську в Росії.

На світанку 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти. Це стало найбільшою трагедією в історії Польщі від завершення Другої світової війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-