За рік до ЄС пробралися 2 мільйони нелегалів – Frontex

За рік до ЄС пробралися 2 мільйони нелегалів – Frontex

Укрінформ
У 2015 році зафіксували 1,82 млн разів нелегальних перетинів кордонів країн ЄС. До Європи торік прибула рекордна кількість мігрантів (близько мільйона), що в шість разів більше ніж в 2014 році, який також був рекордним.

Про це йдеться в рапорті Агентства з охорони зовнішніх кордонів ЄС (Frontex) із штаб квартирою у Варшаві.

“Сирійці є найбільшою національною групою мігрантів, у другій половині року значно зросла також кількість афганців. Іракці є третьою за величиною групою”,- йдеться в рапорті.

Більшість цих біженців використовують шлях через Туреччину до грецьких островів (понад 885 тис. упродовж року). Крім того, активно використовується  шлях через центральну частину Середземного моря (154 тис. біженців), зокрема з Лівії до Італії. Значну частину з них становлять жителі східної Африки (у більшості еритрейці), а також західної частини цього континенту. Кількість біженців на цьому напрямі дещо зменшилася у зв’язку з тим, що сирійці все більш активніше вибирають шлях через східну частину Середземного моря.

Експерти Frontex трьома основними викликами для захисту зовнішніх кордонів ЄС в 2016 році називають безпрецедентне збільшення міграційного тиску, зростання терористичної загрози, а також більшу кількість іноземних туристів.

Frontex підкреслює, що разом із зростанням кількості біженців зростає також і число контрабандистів, які надають свої послуги з перевезення людей. Загалом, цим займається приблизно 12 тис. людей, в основному це жителі Марокко, Іспанії, Албанії та Сирії. Підкреслюється, що спостерігаються навіть випадки агресивної поведінки контрабандистів щодо прикордонників чи рятувальних служб європейських країн, на адресу яких звучали погрози, якщо їм не буде повернуто затримані човни. Найчастіше, це мало місце в центральній частині Середземного моря.

Європейське управління з підтримки надання притулку (EASO) інформує, що кількість заяв про надання статусу біженця зросла торік до рекордної позначки – 1,35 млн осіб. За цей період 286 тис. осіб самі вирішили повернутися на батьківщину, а 175 тис. отримали відмову у наданні притулку. Серед тих, кому відмовлено у наданні притулку найбільше є албанців (17%) та україців (8,6%).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-