Франція може змінити ядерну доктрину через терористів

Франція може змінити ядерну доктрину через терористів

Укрінформ
Франція може переглянути свою військову доктрину у частині застосування ядерної зброї у зв’язку із зростанням загрози міжнародного тероризму.

Таку думку кореспондентові Укрінформу висловив військовий експерт Жан-Домінік Мерше.

«Французька доктрина може бути переглянута у зв’язку з загрозами самопроголошеної держави (ІДІЛ), яка не може бути учасником ДНЯЗ (договору про нерозповсюдження ядерної зброї – ред.), але має намір використовувати терористичні засоби проти нас. У такому випадку, якщо  це загрожуватиме життєвим інтересам Франції, ця «держава» може бути включена у перелік ядерного стримування», - зазначив він.

Такої думки Мерше дійшов, аналізуючи заяву начальника Головного штабу ЗС Франції генерала П'єр де Вільє. Зокрема, під час документального фільму «Франція, президент і бомба», показаного нещодавно телеканалом France 5, генерал заявив про наявність зв’язку між зростанням терористичної загрози та концепцією ядерного стримування. «Ми переконані в тому, що потрібно задуматися про розвиток міжнародного тероризму, який перетворюється на державу. Це відображення має бути пов'язане з концепцією ядерного стримування», - сказав П'єр де Вільє.

«Звичайно, начальник головного штабу не має наміру розмахувати ядерною зброєю проти халіфату в Іраку і Сирії, але він у такий спосіб порушив обговорення на цю тему, які будуть продовжені», - сказав Жан-Домінік Мерше.

У 2006 році президент Франції Жак Ширак під час виступу у Бресті заявляв, що «ядерне стримування не призначене для стримування фанатичних терористів, але лідери держав, які використовуватимуть терористичні засоби проти нас, повинні розуміти, що вони несуть відповідальність».

У лютому 2015 року, чинний президент Франції Франсуа Олланд в Істрі заявив, що Франція не застосовуватиме ядерну зброю проти держав, які не володіють ядерною зброєю, які є учасниками ДНЯЗ.

Договір про нерозповсюдження ядерної зброї є міжнародним договором, який укладений в 1968 році і підписаний багатьма країнами. Він спрямований на зниження ризику того, що ядерна зброя буде поширюватися по всьому світу, і його застосування гарантується Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ).

Фото: ru.rfi.fr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-