Форум у Нідерландах: що скаже голландський бізнес на референдумі?

Форум у Нідерландах: що скаже голландський бізнес на референдумі?

Аналітика
Укрінформ
Бізнес-форум: голландський уряд та підприємці не приховують своєї підтримки асоціації, однак оцінки щодо референдуму - стримані

30 березня у Нідерландах відбувся українсько-нідерландський бізнес-форум. Дата його проведення була обрана не випадково, адже за тиждень голландці підуть на референдум, де будуть вирішувати, чи підтримують вони ратифікацію Угоди про асоціацію Україна-ЄС їхньою країною.

Згідно з різними соціологічними опитуваннями, кількість прихильників та противників асоціації у Нідерландах зараз майже однакова. За деякими - переважає табір противників. Водночас, приблизно половина людей поки не визначилися.

Специфікою кампанії перед референдумом було те, що Україна не могла долучитися до неї й агітувати "за". Як пояснюють в українському МЗС, попри те, що відносини з Україною є предметом референдуму, проте саме по собі голосування - внутрішня справа Нідерландів, і будь-яка кампанія "за" могла сприйматися як тиск або намагання втрутитись у внутрішні справи.

"Ми повинні розуміти, що цей референдум є голландським референдумом. Це означає, що Україна не є офіційним суб'єктом цього виборчого процесу, тому що йдеться про вибір, який мають зробити громадяни Нідерландів", - пояснює посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба.

За його словами, цей момент визначає формат і мету кампанії з боку України - не агітувати "за", а допомогти голландцям краще зрозуміти Україну.

Так бізнес-форум став одним із великих заходів, де Україна розповідала про перспективи і потенціал двосторонньої співпраці.

Українську делегацію очолила міністр фінансів Наталя Яресько. Разом із нею до Нідерландів приїхали міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків, посадовці та представники бізнесу. Від нідерландського уряду у форумі брали участь міністр закордонної торгівлі та співробітництва Лілан Плумен та міністр аграрної політики Мартей ван Дам.

На форумі зібралось близько 250 компаній. Серед них третина - українські, інші - голландські підприємці.

"Я звичайно голосуватиму "так", - каже голландський підприємець Евут ван Вейк, директор великої логістичної компанії, яка займається міжнародними перевезеннями в Україні, Румунії, Молдові та Польщі.

"Люди можуть подумати, що наша підтримка пов'язана з тим, що у нас є бізнес. Але не тільки це. Справа в тому, що Нідерланди - це маленька країна, яка покладається на міжнародну торгівлю. А у Європі є тільки одна країна, яка має настільки великий потенціал як Україна", - відзначає він.

За оцінкою Евута ван Вейка, загалом голландські компанії підтримують угоду з Україною, тому що розуміють важливість торгівлі й переваги для своєї країни і для ЄС. Але багато людей, які голосуватимуть "ні", не знають, про що вони голосуватимуть, додає він. 

Евут ван Вейк також звертає увагу, що час для референдуму дуже невдалий. Зокрема, через кризу біженців у Нідерландах цей референдум сприймають не як питання про Україну, а у більш широкій перспективі.

"Компанії, які шукають можливості для бізнесу за кордоном, в Україні, дуже підтримують цю угоду", - відзначає інший підприємець Куно Якобс, чия компанія займається організацією міжнародних виставок в Україні. 

Голландський уряд, загалом, не приховує своєї підтримки асоціації, виступає у дискусіях “за” угоду, хоча водночас не веде організованої кампанії. "Більше торгівлі, яку несе асоціація", - один із ключових посилів у висловлюваннях голландських урядовців.

"Нідерланди - торгова нація, і ми живемо від таких угод, як Угода про асоціацію", - заявив раніше прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час одного з виступів.

Про свою підтримку угоди заявила на форумі й міністр закордонної торгівлі і співробітництва Нідерландів Ліліан Плумен. Кілька тижнів тому вона разом із 30 голландськими бізнесменами відвідала Україну з торговельною місією.

"Безумовно, я буду голосувати "так", - сказала міністр.

За її словами, угода здешевить ведення бізнесу в Україні для нідерландських підприємців, дасть додаткові можливості, доступ до нового ринку.

"Ми можемо подумати, як поєднати голландські знання та українські можливості, і разом завоювати ринки третіх країн", - додає вона.

Однак в оцінках ситуації щодо референдуму голландська міністр стримана і не робить прогнозів.

"Люди у Нідерландах переконані, що ми відкрита економіка, і що добре мати відкриті торговельні відносини з якомога більшою кількістю країн. Але врешті люди складають своє власне враження", - каже вона.

Марина Гонта, Гаага

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-