Вбивство Литвиненка: дружина звинувачує російську владу

Вбивство Литвиненка: дружина звинувачує російську владу

Укрінформ
Вдова Олександра Литвиненка, колишнього офіцера російської розвідки, отруєного в Лондоні у 2006 році, заявила, що недавно завершене британське публічне розслідування показує, що за його вбивством стоїть російська влада.

За її словами, розслідування ймовірних зв'язків Кремля з російською організованою злочинністю, яке проводив її чоловік, можливо, зіграло важливу роль у прийнятті рішення про його вбивство, повідомляє Голос Америки.

«Він не лише розслідував всі факти смерті Саші, – сказала Марина Литвиненко. – Він знайшов зв'язок цього вбивства з Російською державою. Російська держава організувала цей злочин».

Виступаючи у вашингтонському офісі «Голосу Америки», Литвиненко наголосила на важливості британського розслідування під керівництвом судді британського Високого суду у відставці Роберта Оуена, що завершилося у січні. Оуен провів «неймовірну роботу», заявила вона.

Суддя Оуен дійшов висновку, що є «висока ймовірність» того, що Андрій Луговий і Дмитро Ковтун, дві людини, яких британська влада обвинувачує в отруєнні Олександра Литвиненка радіоактивним полонієм-210 у лондонському готелі у листопаді 2006 року, діяли «під проводом» ФСБ. Обоє вони заперечують причетність до загибелі Литвиненка.

Відставний британський суддя також дійшов висновку, що вбивство Литвиненка було «ймовірно схвалене» Миколою Патрушевим, тоді главою ФСБ, і президентом Володимиром Путіним.

Досвідчений співробітник КДБ-ФСБ Олександр Литвиненко почав виступати проти корупції у вищих ешелонах російського уряду. Він виступив з рядом обвинувачень на адресу президента Путіна. Пізніше йому і його сім'ї було надано притулок у Великій Британії.

Марина Литвиненко повідомила, що розслідування ймовірних зв'язків між Кремлем і російською мафією, яке вів її чоловік, можливо, стало причиною для рішення про його усунення.

«Звичайно, важко сказати, до чого торкнувся Саша, що стало останньою краплею, після чого його убили, – сказала вдова. – Але, вочевидь, що це пов'язано з його можливістю розслідувати зв'язки Кремля з організованою злочинністю. Це було дуже важливо».

Як відомо, 2007 року Луговий став депутатом Державної Російської дума, Ковтун займається бізнесом. Лондон зажадав екстрадиції обох обвинувачених, але Москва відповіла відмовою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-