Варшава: тисячі поляків вийшли захистити Конституційний суд

Варшава: тисячі поляків вийшли захистити Конституційний суд

Укрінформ
У Польщі під будівлею Конституційного суду проходить акція на його підтримку.

Як повідомляє Gazeta Wyborcza, організаторами протестів виступили Комітет захисту демократії і партія "Новочасна".

У руках учасників - прапори Польщі та Євросоюзу, партійні знамена. Вони тримаюьт також транспаранти з гаслами "Демократії так, викривленням – ні", "Качинський, не перегинай". Час від часу натовп скандує "Беата, друкуй цей присуд" (тобто ухвалу Конституційного суду про неконституційність змін до закону про трибунал).

Тут же організовано збір підписів за громадянський проект закону про Конституційний суд.

Віце-мер Варшави Ярослав Южвяк повідомив, що, за попередніми оцінками, в акції беруть участь 27 тисяч людей.

Перед цим речник польського уряду Рафал Бохенек заявив, що прем'єр-міністр Беата Шидло вирішила передати до Сейму висновок Венеціанської комісії щодо змін до закону про Конституційний трибунал та зауваження польської сторони.

За словами Бохенека, прем'єр-міністр не може опублікувати рішення Конституційного трибуналу від 9 березня через поведінку «деяких суддів Конституційного трибуналу, що не відповідала правовим нормам». Йдеться про рішення КС від 9 березня у справі закону про Конституційний суд, за який голосувало 12 суддів. Згідно з чинним законом, для прийняття рішення, Конституційний трибунал повинен голосувати у складі щонайменше 13 суддів.

Раніше повідомлялося, що Венеціанська комісія визнала, що зміни до закону про Конституційний суд в Польщі загрожують демократії та принципам верховенства права.

У висновках комісії йдеться про те, що рішення Конституційного суду від 9 березня про визнання неконституційними змін до законодавства про трибунал є цілком законними.

Також комісія розкритикувала польський уряд за відмову від публікації останнього рішення Конституційного суду.

Як повідомлялося, конфлікт навколо змін до закону про Конституційний суд Польщі триває з листопада минулого року. Зміни до закону про КС Польщі президент Анджей Дуда підписав наприкінці грудня. Застереження в опозиції та багатьох громадських організацій викликали, зокрема, рішення влади про призначення нових суддів до складу КС. На їхню думку, зміни можуть паралізувати роботу цього органу.

Конституційний суд Польщі 9 березня визнав більшість змін до закону про КС такими, що суперечать 7, 112 і 119 статтям Основного закону, а також принципу відповідальної законодавчості, що передбачає друга стаття Конституції. Прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло застерегла, що рішення суддів у справі змін до закону про КС не має характеру резолюції, і вона не погодиться на його офіційне оприлюднення в Урядовому віснику.

Фото: Agencja Gazeta

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-