НАТО розпочинає навчання з реагування на гібридну війну

НАТО розпочинає навчання з реагування на гібридну війну

Укрінформ
Північноатлантичний Альянс розпочинає в середу тижневі командно-штабні навчання  з кризового реагування CMX (Crisis Management Exercise). Сценарій навчання передбачає реагування країн НАТО на гібридну війну проти окремих країн Організації, зокрема Польщі.

Про це інформує Gazeta Wyborcza.

“НАТО в середу розпочинає навчання, які мають на меті перевірити процедури прийняття рішень на статегічному і політичному рівнях у світлі загрози для безпеки Союзу. Фіктивний сценарій передбачає спільну оборону в ситуації гібридної війни”, - наголошує видання.  

Навчання не передбачають розгортання військ на полігонах.

“Програма навчань відповідає діям, які здійснює Альянс, аби пристосуватися до нових обставин у сфері безпеки. НАТО здійснює найбільше зміцнення своєї колективної оборони від часу завершення холодної війни”,- повідомило з цього приводу виданню джерело в НАТО.

За неофіційною інформацією, сценарій навчання пов’язаний з Польщею. Він передбачає реалізацію четвертої та п’ятої статей Вашингтонського договору НАТО про здійснення консультацій у разі загрози для однієї з країн-членів та колективної оборони в ситуації нападу на одну з них.

“Начання концентруватиметься на викликах, пов’язаних з гібридною війною, яка включає військові, парамілітарні і цивільні дії, зокрема і пропагандистського характеру. Прикладом гібридної війни є окупація Криму Росією в 2014 році”, - підкреслив часопис.

У цьогорічних навчаннях CMX, які триватимуть до 16 березня, візьмуть участь близько 1,9 тис. цивільних осіб та військовослужбовців, зокрема 400 осіб – у штаб-квартирі НАТО, 50 –у стратегічних командуваннях Альянсу, а також майже 1,5 тис. осіб у країна-членах НАТО, насамперед в МЗС та міністерствах оборони. Спостерігачами на навчаннях є ЄС, а також Фінляндія та Швеція.

  Дії Польщі в навчанні координуватиме урядовий центр безпеки. У навчанні також візьмуть участь представники канцелярії глави уряду, МЗС, міністерства національної оборони, міністерства внутрішніх справ й адміністрації, а також агенція внутрішньої безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-