Норвегія вперше за 20 років взяла гроші з рахунків нафтової

Норвегія вперше за 20 років взяла гроші з рахунків нафтової "заначки"

Укрінформ
Уряд Норвегії вперше зняв кошти з рахунків нафтового держфонду країни, створеного майже 20 років тому

Про це пише ZN.UA з посиланням на Reuters. За даними норвезьких ЗМІ, уряд у січні вперше використав частину коштів з фонду, знята сума склала більше $ 780 млн (або 6,7 млрд норвезьких крон) і пішла на забезпечення соціальних видатків бюджету.

Зазначимо, що вилучення грошей було запланованим - ще в жовтні, коли верстався бюджет на поточний рік. Норвегія є одним з найбільших виробників нафти, що не входять в організацію країн-експортерів сировини ОПЕК.

Державний пенсійний фонд Норвегії, заснований в 1998 році і акумулює прибуток від видобутку і продажу нафти, є самим великим фондом національного добробуту в світі. Вартість його активів оцінюється в більш ніж $ 820 млрд. Фонд є власником 1,3% всіх акцій, що торгуються на світових ринках. Як відомо, в Україні також пропонують "зберігати" в спеціальному держфонді доходи від видобутку нафти і газу. Кошти такого фонду не будуть "проїдатися", а можуть бути і примножені використані в майбутньому.

З початку літа 2014 року до кінця минулого року ціни на нафту впали більш ніж втричі — з $ 115 до $ 36 доларів за барель марки Brent, а в 2016 році навіть опускалися нижче $ 30.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-