У Косово обрали нового президента

У Косово обрали нового президента

Укрінформ
Парламент Косово обрав новим президентом країни 48-річного Хашима Тачі.

Про повідомляє Радіо Свобода.

Кандидатуру Тачі підтримав 71 зі 120 депутатів парламенту. Усього у засіданні 26 лютого взяв участь 81 парламентарій, опозиційні депутати бойкотували сесію.

У день голосування в Приштині відбулися сутички прихильників опозиції з поліцією. Проти учасників акцій протесту застосовувалися водомети і сльозогінний газ.

У промові новообраний президент заявив про готовність служити країні й усім громадянам Косово, а також подякував депутатам-сербам, які взяли участь у голосуванні. "Я буду працювати, щоб захистити конституцію й створити нове європейське Косово, яке стане частиною Європейського союзу та НАТО", - пообіцяв Тачі.

Хашим Тачі є міністром закордонних справ і колишнім прем’єр-міністром. Він стане четвертим президентом Косово з моменту проголошення незалежності республіки від Сербії в 2008 році. Присягу новообраний президент прийме 7 квітня, термін дії мандата чинного президента Атіфете Ях'ягі закінчується 6 квітня.

Республіка Косово проголосила незалежність від Сербії в 2008 році її визнали в 100 країнах світу. Винятками стали Сербія і Росія, які блокують вступ республіки в ООН. У жовтні 2015 ЄС і Косово підписали угоду про стабілізацію та асоціацію, в рамках якого Брюссель зміцнює зв'язки з Приштиною в обмін на реформи, спрямовані на наближення Косово до стандартів Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-