Твердження про нову Холодну війну перебільшене - екс-командувач НАТО

Твердження про нову Холодну війну перебільшене - екс-командувач НАТО

Укрінформ
Наразі світ навіть близько не наблизився до масштабу протистояння часів Холодної війни, тому говорити про її відновлення немає підстав.

Таку думку в ефірі телеканал СВС висловив колишній командувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі адмірал Джеймс Ставрідіс.

«Твердження про нову Холодну війну значно перебільшує сучасний стан наших стосунків із Росією. Ми маємо певні розбіжності, деякі з них – досить значні, втім є і сфери співпраці. Переконаний, ми можемо дипломатичними методами досягти тямущих стосунків із РФ», - сказав Ставрідіс.

Водночас, НАТО все ж має бути готовим дати відсіч російській гібридній війні.

«Росія проводить так звану «гібридну війну», яка поєднує застосування спецппризначенців, підрозділів без розпізнавальних знаків, кібер- та інформаційну війну і пропаганду. Вони дуже успішно застосували це в Україні та під час захоплення Криму. НАТО має знайти відповідь на такі дії і бути готовими до їх стримування», - зазначив адмірал.

На його переконання, стосунки НАТО із Росією мають будуватися на трьох принципах: військове стримування та політичне і правоохоронне співробітництво. При цьому він приділив важливе значення перебуванню військ НАТО на ротаційній основі на території країн східної Європи.

«Ми маємо стримувати, а це значить утримувати ротаційні сили у східній Європі, аби наші російські колеги навіть не думали над ідеєю про застосування гібридної війни проти малих європейських держав, наприклад Естонії», - пояснив колишній командувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі.

На його переконання, Росію також необхідно долучати до всіляких спільних із НАТО та країнами-членами Альянсу проектів.

«Нам слід вести із Росією діалог співпраці, що значить відновлення роботи ради Росія-НАТО, окремих двосторонніх перемовин, обміну інформацією між арміями. Слід також знайти способи практичної співпраці із РФ, що може передбачати протидію тероризму, піратству, поширенню наркотиків, контроль за обігом зброї. Є сфери, де ми можемо співпрацювати», - наголосив адмірал.

У підсумку він заявив, що «нам (з РФ, - ред.) слід протистояти, де необхідно, але взаємодіяти, де це можливо».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-