Військова операція в Лівії має розпочатися у найближчі півроку - екс-командувач НАТО

Військова операція в Лівії має розпочатися у найближчі півроку - екс-командувач НАТО

Укрінформ
Військова операція проти ІДІЛ у Лівії є вкрай важливої для безпеки Європи та світу, тому НАТО має долучитися до неї.

Таку думку в ефірі телеканалу СВС висловив колишній командувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі адмірал Джеймс Ставрідіс, який перебував на цій посаді під час повалення режиму Муаммара Каддафі у Лівії.

«Дуже важливо протистояти Ісламській державі у Лівії, оскільки ІДІЛ становить явну небезпеку. Вони активно переміщаються ближче до міста Сірт, що в самому центрі довгої берегової лінії країни», - сказав Ставрідіс.

Він додав, що близькість терористів на території Лівії до ЄС створює серйозну загрозу членам НАТО.

«Сірт знаходиться всього в сотні миль від Європи, тож поширення там тероризму становить серйозну загрозу нашим європейським партнерам. З огляду на це США та Канада як члени НАТО зобов’язані взяти участь у цій місії», - зазначив адмірал.

На його переконання, найкраще було б провести наземну операцію під патронатом ООН.

«Треба спробувати отримати резолюцію Радбезу ООН, що дозволить певну миротворчу операцію. Потреби у десятках тисяч військових немає, але певна кількість наземних підрозділів необхідна», - повідомив Ставрідіс.

Він наголосив, що саме відсутність Західних наземних сил під час громадянської війни у Лівії, спровокувала нинішні проблеми країни.

«Минулого разу ми забезпечили ефективну повітряну кампанію, запровадили дієве ембарго на постачання зброї та успішно захищали цивільне населення, втім не створили жодної наземної місії, що могла б забезпечити стабільність. Цього разу необхідно це зробити, інакше отримаємо на периферії Європи державу, що повністю не відбулася», - підкреслив колишній командувач ОЗС НАТО у Європі.

При цьому починати військові дії у Лівії необхідно якомога скоріше, аби не дати ІДІЛ змоги розвинутися.

«Ситуація може погіршуватися дуже швидко, тож, якщо ми дійсно маємо намір повпливати у Лівії – треба розпочати це впродовж наступних 6 місяців, поки ІДІЛ не стала ще сильнішою», - наголосив Ставрідіс.

За його словами, якби міжнародна спільнота втрутилася у конфлікт в Сирії на два роки раніше, його масштаб був би значно меншим.

«Порівняйте ситуацію в Сирії два роки назад, коли ми мали шанс, якби діяли жвавіше, і зараз. За 24 місяці все може змінитися у значно гірший бік», - підсумував адмірал.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-