У Відні збирають «альтернативну» конференцію щодо біженців

У Відні збирають «альтернативну» конференцію щодо біженців

Укрінформ
У Відні в середу відкривається конференція з питань біженців, на яку запрошено глав МЗС і МВС тільки Балканських країн, що викликало невдоволення деяких інших європейських держав.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Мета сьогоднішньої конференції - узгодження позицій щодо актуальних проблем міграції", - повідомляє австрійський МЗС у Twitter.

Братимуть участь у конференції 18 міністрів закордонних і внутрішніх справ з Албанії, Боснії, Болгарії, Косова, Хорватії, Чорногорії, Македонії, Сербії і Словенії. І хазяйки - Австрії.

Це викликало невдоволення Греції, зовнішньополітичне відомство якої вже назвало зустріч «односторонньою і абсолютно недружньою стосовно Афін дією, спрямованою на ухвалення рішень, безпосередньо пов'язаних з Грецією і грецькими кордонами в її відсутність».

Берлін демарші не влаштовував, хоча його теж не запросили. Глава МЗС Австрії Себастьян Курц (який вже здійснив поїздку «Балканським маршрутом» цього місяця) запевнив німецьких політиків, що готовий до співпраці. Але при цьому в досить жорсткій формі заявив, що «чекає, коли ж Німеччина нарешті повідомить, чи готова вона, як і раніше, приймати біженців і скільки - чи вона більше до цього не готова». Курц підрахував, що минулоріч його країна з розрахунку на душу власного населення прийняла вдвічі більше біженців, ніж Німеччина, і не має наміру повторювати цей «подвиг».

Відень вимагає від Берліна встановити «стелю» з прийому біженців, що сама вже зробила, а на додаток посилила контроль на кордонах, що ФРН також категорично відмовляється робити. Уповноважений німецького канцлера у справах біженців Петер Альтмайєр застеріг австрійських колег від ефекту доміно в питанні закриття кордонів. «Якщо кожна країна через побоювання, що інші країни закриють їх кордони, перекриє свої власні, не досягнувши суттєвого зниження потоку біженців в Європу, врешті-решт у таких країнах, як Греція, скупчуватиметься дедалі більше людей», - попередив він.

Примітно, що рішення про скликання конференції було прийнято практично відразу після того, як європейські країни на саміті ЄС у Брюсселі запевнили Грецію, що не вчинятимуть односторонніх дій щодо біженців.

Тим часом, агентство Frontex прогнозує прибуття в Європу цього року близько мільйона біженців. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-