У Гаазі розглянуть скаргу Росії на виплату $50 мільярдів акціонерам ЮКОСа

У Гаазі розглянуть скаргу Росії на виплату $50 мільярдів акціонерам ЮКОСа

Укрінформ
Окружний суд Гааги приступить до розгляду апеляційної скарги Росії на рішення про стягнення з неї 50 млрд дол. на користь колишніх акціонерів ЮКОСа.

Про це повідомляє газета «Ведомости» з посиланням на партнера White & Case (одна з фірм, яка представляє інтереси РФ у справі ЮКОСа) Девіда Голдберга. У розпорядженні газети є апеляційна скарга.

Росія доводить, що арбітражний суд у Гаазі, котрий у липні 2014 року розцінив дії Росії відносно ЮКОСа як експропріацію інвестицій, що порушує Енергетичну хартію (Росія її підписала, але не ратифікувала), не був правомочний розглядати позов «Халлі ентерпрайзиз лімітед», «Юкос " юніверсал лімітед» і «Ветеран петролеум лімітед»: тимчасовий порядок застосування хартії, який діяв до її ратифікації, не припускав відмови від норм національного права.

Крім того, йдеться в апеляційній скарзі, яка буде розглядатися у вівторок, 9 лютого, в Окружному суді Гааги, заявники не можуть посилатися на цей документ, так як не є в буквальному сенсі слова інвесторами: фактичні власники ЮКОСа – російські громадяни, чиї інвестиції були зроблені через підставні компанії і порушуючи російського законодавства (російські юристи нарахували 28 типів порушення закону з боку менеджменту ЮКОСа).

Російська сторона також вважає, що новим аргументом, який може посилити позицію російської сторони, стало винесене 18 січня рішення апеляційного суду Стокгольма, котрий скасував постанову стокгольмського арбітражу від 25 липня 2012 р. про стягнення 2 млн дол. на користь семи іспанських акціонерів ЮКОСа.

Фото: Комерсант

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-