Посланник ООН відкрив офіційні переговори щодо Сирії

Посланник ООН відкрив офіційні переговори щодо Сирії

Укрінформ
Делегація сирійських опозиційних сил погодилася взяти участь у перемовинах в Женеві по мирному врегулюванню конфлікту.

Про це повідомляє Reuters.

«Головні сирійські опозиційні групи погодилися відвідати організовані ООН мирні перемовини, що почалися сьогодні в Женеві. Вони відмовилися від бойкоту, який погрожував зірвати першу спробу пошуку дипломатичного вирішення війни за останні два роки», - пише Reuters.

Посланник ООН Стаффан де Містура запросив сирійський уряд та представників опозиції до Женеви, аби провести «перемовини зближення», протягом яких делегації засідатимуть у різних кімнатах.

Буквально до останньої хвилини опозиційний Високий переговорний комітет (ВПК) відмовлялася долучитися до перемовин, наполягаючи на припиненні авіаударів по своїх позиціях та зняття облоги міст.

Втім, пізно ввечері п’ятниці речниця ВПК Фара ель Атасі заявила, що група все ж прибуде до Женеви для розмови із де Містурою та ООН. Водночас, долучатися до прямого політичного діалогу із сирійським урядом вони не мають наміру.

Фара ель Атасі пояснила, що ВПК отримав запевнення у тому, що його вимоги будуть виконані.

Своєю чергою, де Містура відкрив офіційні перемовини, зустрівшись із сирійською урядовою делегацією. Він наголосив, що досі не отримав формального повідомлення від ВПК про намір долучитися до перемовин, але висловив сподівання все ж зустріти опозиційну делегацію у неділю.

Reuters нагадує, що багато зусиль, аби спонукати ВПК все ж прибути до Женеви, доклав держсекретар США Джон Керрі. «Секретар Керрі перебував у контакті із усіма своїми колегами, включно із Сергієм Лавровим, та намагався знайти спосіб, закликати делегацію з’явитися туди», - розповів старший чиновник США.

Сирійська урядова делегація, очолювана послом країни у ООН Башаром аль Джафарі, прибула до Женеви у п’ятницю, але не робила заяв для преси.

Інший важливий учасник конфлікту – курди, які контролюють велику частину північної Сирії та чи не єдині довели свою спроможність відвойовувати території у ІДІЛу, були виключені із перемовин за наполягання Туреччини. Представники курдів заявили, що їх відсутність прирікає перемовини на провал.

Фото: ООН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-