У Литві хочуть заборонити георгіївську стрічку

У Литві хочуть заборонити георгіївську стрічку

Укрінформ
У Литві пропонують заборонити поширення і використання георгіївської стрічки, вважаючи її забороненою радянською символікою.

Відповідні проекти поправок до Кодексу адміністративних порушень і Закону про збори внесли члени фракції Союз Вітчизна - Християнські демократи Литви в Сеймі Паулюс Саугардас, Валентінас Стундіс і Рімантас Йонас Дагіс, повідомляє Delfi.

"З метою захисту основних принципів суверенітету, свободи і демократії, а також забезпечення громадського порядку і припинення різних провокацій, спроб розпалювання національного розбрату пропонуються поправки до Закону про збори і Кодексу про адміністративні порушення", - сказали автори проекту.

За їх словами, суть поправок - зарахування георгіївської стрічки до нацистських і комуністичних символів, поширення і демонстрація яких обмежується, а якщо цього не дотримуватимуться, то буде застосовуватися адміністративна відповідальність.

Георгіївські стрічки стали широко використовуватися в Росії з 2005-го року в період святкування 60-річчя перемоги СРСР над нацистською Німеччиною у Другій світовій війні.

"Хоча в Росії офіційно заявлялося, що це не політичний чи ідеологічний символ, і він не може використовуватися з метою самореклами політичних партій та інших рухів, це "правило" швидко порушив сам Кремль - георгіївську стрічку почали використати як символ влади і могутності сучасної Росії", - йдеться в заяві консерваторів.

Як стверджують ініціатори проекту поправок, після анексії Росією Криму і воєнних дій, підтримуваних Росією сепаратистів на сході України, георгіївська стрічка набула нового значення: вона стала символом російської воєнної агресії, імперіалістичних амбіцій, провокацій, національної ворожнечі і засобом ідентифікації уявного ворога.

Окрім цього, за їх словами, перемога Радянського Союзу над нацистською Німеччиною Литві принесла окупацію, що тривала майже півстоліття, під час якої були заслані в Сибір 300 000 жителів, а в партизанському опорі загинули більше 20 000 громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-