Прокуратура РФ відмовилася перевіряти загибель 159 військових

Прокуратура РФ відмовилася перевіряти загибель 159 військових

Укрінформ
Співробітники Головної військової прокуратури, що здійснювали нагляд за перевірками та кримінальними справами за фактами загибелі 159 військовослужбовців у період з 1 січня 2014 року по 30 липня 2015 року, не виявили порушень законодавства і підтвердили законність прийнятих рішень.

Це випливає з відповіді начальника 3-го управління нагляду ГВП Максима Топорикова голові комісії з військово-цивільних відносин Ради з прав людини при президенті (РПЛ) Сергію Кривенку, пише РБК.

«Обставини загибелі російських військовослужбовців з числа зазначених у вашому зверненні перевірені в порядку, передбаченому кримінально-процесуальним законом. Органами військової прокуратури встановлено і здійснено нагляд за виконанням законодавства при проведенні перевірок і розслідуванні кримінальних справ. Законність прийнятих рішень перевірено. Підстав для їх скасування не вбачається», - пише Топориков у відповіді Кривенку.

Прокуратура також підкреслює, що наглядове відомство не виявило випадків порушення прав і недотримання соціальних гарантій щодо сімей військовослужбовців, загиблих при виконанні службових обов'язків.

У грудні Кривенко звернувся до Слідчого комітету та Головної військової прокуратури з проханням перевірити інформацію про загибель 159 російських військових у період з 1 січня 2014 року по 30 липня 2015 року. До свого звернення правозахисник доклав поіменний список загиблих із зазначенням військових частин - такі дані стали результатом самостійного дослідження Кривенка. Серед них 98 випадків загибелі військових, про перевірку чи розслідування яких не повідомляло жодне відомство. Найчастіше в таких випадках йдеться про загиблих, чия смерть датується серпнем-вереснем 2014 року.

У бесіді з РБК Кривенко назвав ситуацію із загибеллю військових саме в другій половині 2014 року аномальною. «За ці шість місяців російська армія втратила щонайменше 108 осіб (68% від загальної кількості за півтора року). У переважній більшості випадків (80%) відсутня ясна інформація про обставини смерті й перевірки слідчими або органами військової прокуратури фактів загибелі», - зазначає агентство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-