Крах порядку на Близькому Сході звільняє місце терористам - німецький експерт

Крах порядку на Близькому Сході звільняє місце терористам - німецький експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Ескалація на Близькому Сході, у тому числі чергова напруженість між Іраном і Саудівською Аравією, загрожують активізацією ісламістських сил в регіоні.

Таку думку експерт берлінського фонду "Наука і політика" Вольфганг Ріхтер висловив в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу у ФРН.

"Треба побоюватися того, щоб порядок на Близькому Сході взагалі не зазнав краху і не звільнив місце для розвитку терористичних організацій. Відсутність державної влади - підгрунтя для терористичних організацій узяти справу в свої руки", - говорить аналітик.

Ріхтер вважає недостатньою просто боротьбу з ІДІЛ, навіть якщо в ній буде задіяна велика кількість сил. Для успіху необхідні "життєздатні уряди" в Багдаді і в Дамаску. Він вважає "хорошим сигналом" те, що п'ятірка постійних членів РБ ООН змогла погодитися із спільною резолюцією по Сирії безпосередньо перед Різдвом, 19 грудня, схваливши порядок денний, що залишає відкритим питання долі Асада.

Щодо ухвалення спільного порядку денного 17 країнами Міжнародної групи підтримки Сирії, то це теж дуже позитивний розвиток подій.  Проблема в тому, зазначає Ріхтер, що усередині цієї групи є "настільки багато різних підходів, інтересів, що стало дуже важко утримувати цю групу разом". Як приклад він навів турецько-російський інцидент, ситуацію між Іраном і Саудівською Аравією. Експерт вважає, що таким країнам як США, Німеччина, Франція доведеться переконувати всіх партнерів, що немає іншого виходу, ніж погодитися зі спільним порядком денним і спільним перехідним періодом для Сирії. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-