Молдова: Правляча коаліція відкинула вимоги протестувальників

Молдова: Правляча коаліція відкинула вимоги протестувальників

Укрінформ
У Молдові немає юридичних підстав для дострокових парламентських виборів. Якщо організатори протестів вважають інакше, хай нададуть юридично обгрунтований документ.

Про це заявив спікер парламенту Молдови Андріан Канду під час брифінгу, що відбувся в Кишиневі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РМ.

«Ми обговорили з представниками парламентської коаліції, у тому числі з прем'єр-міністром Павлом Філіппом вимогу учасників антиурядових протестів про оголошення дострокових парламентських виборів. Згідно з Конституцією Молдови, сьогодні немає ніяких юридичних обгрунтувань для оголошення дострокових виборів», - зазначив Канду.

Спікер нагадав водночас, що вибори можуть бути оголошені тільки в трьох випадках: у разі необрання президента країни, бездіяльності парламенту впродовж 90 днів, а також незатвердженні уряду впродовж трьох місяців.

Торкнувшись іншої вимоги протестувальників про відміну підсумків голосування за затвердженням нового молдавського уряду, Канду підкреслив, що прем'єр був обраний легально, а відміна такого рішення стала б юридичним нонсенсом.

Спікер вимагає від організаторів акцій протесту – лідера соціалістів Ігоря Додона, керівника «Нашої партії» Ренато Усатого і голови Громадянської платформи «Гідність і правда» Андрія Нестасе - надати не політичні декларації, а юридично обгрунтований документ, якщо такий у них є, на підставі якого в країні можуть бути оголошені дострокові парламентські вибори.

За словами спікера, його чергова зустріч з лідерами протестного руху в Кишиневі може відбутися в понеділок, 25 січня.

Нагадаємо, в Кишиневі не припиняються антиурядові акції протесту, учасники яких вимагають відмінити підсумки голосування за затвердженням нового молдавського уряду і оголосити дострокові парламентські вибори. Напередодні відбулася зустріч Андріана Канду з організаторам кишинівських протестів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-