Турецький потік: Москва знову готова

Турецький потік: Москва знову готова "забезпечити" Європу

Укрінформ
Росія готова до реалізації "Турецького потоку", якщо Анкара і європейські країни остаточно підтвердять свою зацікавленість у проекті.

Як заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак в інтерв'ю одному з російських телеканалів, єврокомісія і міністри енергетики європейських країн працюють над цим питанням, пишуть "Вєдомості".

Переговори про "Турецькому потоку" ведуться також з Болгарією, повідомило джерело видання, близьке до "Газпрому". Зараз, за його словами, розглядається можливість пустити одну нитку потоку до Туреччини, а другу – до Болгарії. Підтвердити це не вдалося. Представники російського, турецького та болгарського міністерств, а також "Газпрому" відмовилися від коментарів.

Для забезпечення газом Південної Європи (Туреччина, Болгарія, Греція, Македонія) достатньо однієї нитки "Турецького потоку", каже заступник директора Фонду національної енергобезпеки Олексій Гривач.

"Природно, Росія має цей ринок забезпечувати, а у разі припинення транзиту через Україну з 2020 р. він виявиться відрізаним від російських поставок. Повинен бути якийсь варіант", – сказав експерт. За його словами, для Туреччини потрібно забезпечити постачання 12-13 млрд куб. м, Болгарії - 2,5 млрд куб. м, Греції - 2 млрд куб. м і невеликі обсяги - Македонії. Друга нитка може знадобитися для транзиту російського газу за межі цього ринку, а це вже питання підпадання під Третій енергетичний пакет Євросоюзу, підкреслив Гривач.

Про проект "Турецький потік" заговорив Путін у грудні 2014 р. відразу після того, як був скасований проект "Південний потік", який повинен був пройти по території Болгарії, Сербії, Угорщини, Словенії та Італії.

Путін звинуватив Болгарію і Єврокомісію в тому, що вони перешкодили реалізації проекту "Південний потік". Тоді ж голова правління "Газпрому" Олексій Міллер підкреслив, що тепер "Турецький потік" – це "єдиний маршрут", за яким у Європу будуть поставлятися 63 млрд куб. м газу на рік.

Будівництво газопроводу було пов'язано з угодою "Газпрому" з турецькими компаніями за знижку на газ. Сторони довго не підписували контракт, але потім Туреччина подала позов в арбітраж. Після виборів у Туреччині переговори про будівництво повинні були продовжитися, проте стався інцидент зі збитим літаком, і полеміка російських політиків стала різкою. У грудні глава Міненерго РФ заявив, що переговори припинені.

Фото: ТАСС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-