"Зять Путіна" взяв у кредит у держави майже $1,75 млрд - ЗМІ

Укрінформ
Фонд національного добробуту Росії виділив Кирилу Шамалову, якого низка ЗМІ називають "зятем Путіна", кредит у розмірі $1,75 млрд під мінімальні 2% річних.

Про це повідомляє агентство Reuters, посилаючись на результати власного дослідження відкритих документів.

«Шамалову належить п'ята частина Сибуру, найбільшої в Росії нафтохімічної компанії. У цьому місяці Сибур отримав $1,75 мільярда грошей з Фонду національного добробуту на будівництво гігантського комплексу в Тюменській області, під Тобольськом», - йдеться у повідомленні.

Згідно з документами уряду і компанії, Сибур зміг позичити гроші за низькою ставкою, яка наразі становить 2%.

Аналітик інвестиційної компанії BCS Артем Усманов прокоментував агентству, що при ринковій угоді ставка з аналогічними умовами мала скласти не менш як 7%.

Представник "Сибуру", з яким вдалося зв'язатися агентству, заявив, що у компанії інформації "про родинні стосунки або стосунки між акціонерами компанії і президентом Росії" немає. У «Сибурі» зазначили, що державна позика "пройшла всі необхідні процедури і була затверджена у суворій відповідності із законами".

Крім Шамалова, ще одним крупним акціонером "Сибуру" є старий друг президента Росії Володимира Путіна мільярдер Геннадій Тимченко. Тимченко є і основним акціонером компанії НОВАТЕК, яка також отримала фінансування від Фонду національного добробуту.

Reuters акцентує, що "Сибур" і НОВАТЕК - єдині приватні компанії, що отримали фінансування таким чином. Тимченко, на відміну від Шамалова, потрапив у санкційний список ЄС. Ні Шамалов, ні Сибур у санкційні списки не включалися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-