Україна буде пріоритетом головування Німеччини в ОБСЄ

Україна буде пріоритетом головування Німеччини в ОБСЄ

Укрінформ
Продовження вирішення українського конфлікту буде одним з основних питань, якими Німеччина має намір займатися в ролі голови Організації з безпеки і співробітництва в Європі з 1 січня 2016 року.

Про це кореспондентові Укрінформу заявив спеціальний уповноважений уряду ФРН з питань головування Німеччини в 2016 році Гернот Ерлер.

«Український конфлікт – вищий пріоритет з точки зору кризового менеджменту ОБСЄ, в центрі уваги буде спроба нарешті дійти до міцного і тривалого миру», - сказав Ерлер.

Він нагадав, що спочатку домогтися повного виконання Мінських домовленостей планувалося до кінця року, «але цього не сталося, 13 пунктів Мінська-2, які повинні були бути виконані до кінця року, далекі від мети, графік не був дотриманий, тому продовження їхньої реалізації буде складати велику частину роботи Німеччині як голови Організації».

Найскладнішим серед завдань, на його погляд, буде проблема передачі контролю над кордоном.

«Ми звичайно ж знаємо, що через нього сепаратисти отримували підтримку матеріалами і солдатами. І нам нічого не залишається, як продовжити і цей пункт (Мінських домовленостей, - ред.) і вимагати від Росії його виконання», - зазначив політик, додавши при цьому, що "Мінськ-2 не є мирним рішенням для всієї України".

«Ми встановили, що має бути політичне рішення, а не військове. Але ми абсолютно не знаємо, як в майбутньому буде формуватися статус сходу України. Це не зазначено в 13 мінських пунктах, це наступний етап. Як і тематика Криму, яка взагалі не зустрічається в мінських угодах», - продовжує тему німецький політик.

При цьому він зазначає, що федеральний канцлер постійно говорить про те, що не можна про Крим забувати.

«Але на даний момент треба зосередитися на тих процесах, при яких все ще щотижня з'являються загиблі і поранені. Це наш абсолютний пріоритет», - підкреслив Ерлер, визнавши, що «довгостроковіші питання нормалізації відносин у регіоні неможливо вирішити за один рік, за час головування ФРН в ОБСЄ».

Ерлер вважає, що «якщо зараз і є шанс (просунутися у вирішенні конфлікту, - ред.), то він дуже тісно пов'язаний з роботою ОБСЄ».

«Без роботи ОБСЄ у нас не було б надійних даних про те, що там відбувається; не було б можливостей контролювати перемир'я і подивитися, хто його порушує, і не було б можливості простежити за відведенням важких озброєнь», - переконаний депутат Бундестагу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-