У Швейцарії судитимуть посадовців

У Швейцарії судитимуть посадовців "Газпрому" за корупцію

Укрінформ
Перед Федеральним судом з кримінальних справ у Беллінцоні 30 листопада постануть колишній член правління "Газпрому" і заступник керівника департаменту з транспортування, підземного зберігання і використання газу.

Як пише Deutsche Welle, прокуратура Швейцарії звинувачує посадовців російського газового монополіста в отриманні хабарів на суму щонайменше 2,2 мільйона доларів від виробників турбін та обладнання для газокомпресорних станцій.

У період з квітня 1999 року по жовтень 2006 року, згідно з матеріалами слідства, спершу швейцарська компанія АВВ і французька ALSTOM, а після 2004 року і шведська Siemens Industrial Turbomachinery (SIT) платили гроші Богдану Будзуляку, який тоді очолював департамент з транспортування у "Газпромі", і його заступнику Олександру Шайхутдінову, аби отримати замовлення на модернізацію газогону "Ямал-Європа".

Згідно зі статтею 322 Кримінального кодексу Швейцарії "Підкуп іноземних посадовців" (Bestechung fremder Amtsträger), злочином вважається підкуп не лише чиновників чи держслужбовців, але широкого кола осіб, які наділені державою повноваженнями. Згідно з цією статтею, отримання посадовцем хабара карається позбавленням волі терміном до п'яти років або грошовим штрафом. З 2006 року злочином вважається не лише підкуп іноземного посадовця, а й отримання іноземними посадовцями хабарів. Саме на цій підставі судитимуть Будзуляка і Шайхутдінова. Швейцарська юрисдикція поширюється на них з огляду на те, що імовірні хабарі вони поклали на рахунки у банках Швейцарії.

Посадовці "Газпрому" однак заявляють, що вони не є держслужбовцями чи чиновниками. Саме на цьому будується основна лінія захисту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-