Обама наклав вето на військову допомогу Україні

Обама наклав вето на військову допомогу Україні

Укрінформ
Президент США Барак Обама наклав вето на Закон про асигнування національної оборони в 2016 році, який передбачав, у тому числі, виділення Україні $300 млн військової допомоги.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в США.

"Я збираюся відправити його (законопроект – ред.) назад у Конгрес, і мій меседж дуже простий: давайте зробим це правильно", - цитує слова президента впливове американське видання The Hill.

Цей крок Обами став прогнозованим, оскільки про намір застосувати вето глава Білого дому оголосив раніше.

Відхилення законопроекту президентом, який отримав переважну двопартійну підтримку в обох палатах Конгресу США, є нечастим явищем. Це, звичайно, викликало різку критику з боку законодавців. Зокрема, спільну заяву з цього приводу у четвер зробили глави комітетів з питань збройних сил Сенату США Джон Маккейн та Палати представників Мак Торнберрі.

"Накладення президентом Обамою вето на Закон про асигнування на національну оборону є не тільки безпрецедентним, але й нерозважливим, цинічним, і відверто небезпечним. Ніколи раніше американський президент не використовував законопроект, який визначає фінансування та підтримку наших військ і членів їх сімей, як політичний важіль у справах внутрішнього порядку денного", - йдеться у спільній заяві законодавців.

"У той час, коли кількість криз по всьому світу ніколи не була такою великою, а глобальне лідерство США ніколи не було таким слабким, це вето тільки посилить виклики, які стоять перед нами, піддаючи небезпеці життєво важливі місії", - зазначається в документі.

Глави військових комітетів Конгресу США зазначили, що законопроект дозволяє виділити рівно стільки грошей, скільки президент запитував на національну оборону.

"Він забезпечує наші війська ресурсами, необхідними для складних місій, та вводить деякі суттєві реформи в Пентагоні за понад 30 років", - наголосили законодавці.

Законопроект, в тому числі, "дає нові інструменти в боротьбі з ІДІЛ і Аль-Каїдою та забезпечує українців летальною допомогою, необхідною для боротьби з російською агресією".

Як повідомляв Укрінформ, 7 жовтня Конгрес США ухвалив законопроект про фінансування потреб оборони країни в 2016 фіскальному році на загальну суму $612 млрд.

Серед іншого, документ передбачає виділення $300 млн у вигляді допомоги для України, з якої $50 млн - на закупівлю летальної зброї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-