Канада може дозволити експортувати до України зброю

Канада може дозволити експортувати до України зброю

Укрінформ
Провладна партія Канади виступає за зняття ембарго на експорт зброї до України.

Про це у відповідь на запит Конгресу українців Канади, який є розпорядженні Укрінформу, повідомила керівник виборчого штабу Консервативної партії Канади Дженні Бірн.

"Переобраний Консервативний уряд укладе з Україною Угоду про співробітництво у сфері безпеки та оборони, що дозволить нам краще співпрацювати щодо безпекових питань, військового тренування та оборонних досліджень. Після цього Україну включать до Автоматичного контрольного списку країн по вогнепальній зброї", - повідомила Бірн.

Цей список (Automatic Firearms Country Control List) визначає країни, до яких Канада дозволяє постачати зброю. Наразі до нього включені 35 країн серед яких Ботсвана, Росія, Саудівська Аравія та Колумбія, але немає України.

Водночас в опозиційній Новій демократичній партії Канади можливість експорту до України зброї виключили. "Ми маємо побоювання щодо неправомірного використання зброї Україною та корупцію під час її військового експорту. Треба забезпечити дієвий контроль на місцях", - заявили у штабі опозиційної партії.

Незгоду із наданням дозволу на продаж Україні зброї висловила і лідер Зеленої партії Канади Елізабет Мей.

Додамо, що влітку у Оттаві вже проходили консультації щодо включення України до цього списку, втім висновки досі не були оприлюднені.

Нагадаємо, що 19 жовтня в Канаді пройдуть федеральні вибори за результатами яких буде сформовано новий уряд. Наразі опитування свідчать, що найбільшу підтримку населення має опозиційна Ліберальна партія, від якої на 4% відстає Консервативна. Нині більшість у парламенті країни має Консервативна партія, а посаду прем'єр-міністра вже 10 років обіймає її лідер - Стівен Харпер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-