Лутковська не потрапить до Сущенка, поки в РФ не зберуть дозволів

Лутковська не потрапить до Сущенка, поки в РФ не зберуть дозволів

Укрінформ
Український омбудсмен Валерія Лутковська зможе відвідати українців Романа Сущенка та Євгена Панова тільки після того, як російський омбудсмен отримає дозволи прокуратури, суду і пенітенціарної системи.

Про це "Українській правді" повідомив представник секретаріату уповноваженого Верховної ради з прав людини Михайло Чаплига.

"Нам і російському омбудсмену необхідно отримати дозвіл суду, прокуратури, пенітенціарної системи РФ. В нас для омбудсмена це абсолютно відкрито. В Росії, якщо омбудсмен Москалькова хоче зайти, їй потрібно отримати дозвіл. Це різниця законодавства", – прокоментував Чаплига.

Представник українського омбудсмена не може назвати строків і каже, що такі строки не може назвати і російський омбудсмен, бо це "не в її компетенції".

"Ми чекаємо, що російський омбудсмен завершить процедуру і тут ми не тиснемо на неї. Ми розуміємо, що це не проста процедура", - сказав він.

Водночас Чаплига каже, що Москалькова зможе відвідати російських громадян у місцях несвободи в Україні. Для цього не потрібно додаткового погодження і вистачає домовленості з українським уповноваженим з прав людини.

Чаплига пояснив, що Україна, на відміну від Росії, ратифікувала факультативний протокол до конвенції ООН про протидію тортур. Це дозволило розширити повноваження українського омбудсмена в частині регулярного моніторингу місць несвободи.

Нагадаємо, 27 грудня омбудсмен Валерія Лутковська повідомила, що досягла домовленості з Росією на доступ до українських політв'язнів Романа Сущенка та Євгена Панова, яких утримують в РФ. Відповідь Лутковська повідомила, що омбудсмен РФ зможе відвідувати російських громадян. Раніше окупаційна влада Криму дозволили Лутковській відвідати трьох політв'язнів.

Як відомо, власного кореспондента "Укрінформу" у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. Йому було пред'явлено обвинувачення у "шпигунстві". Наразі він утримується під вартою.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, він є кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-