Стець обіцяє боротися за звільнення Сущенка

Стець обіцяє боротися за звільнення Сущенка

Укрінформ
Міністр інформаційної політики України Юрій Стець обіцяє приділяти багато уваги боротьбі за звільнення власного кореспондента Укрінформу в Парижі Романа Сущенка, якого незаконно утримують в Росії.

Про це урядовець заявив у ефірі «112 Україна».

«Я буду боротися за Сущенка та за інших журналістів, оскільки мені це болить, бо це журналісти. Цьому я буду приділяти більше своєї уваги, ніж іншим громадянам України. Даруйте мені, що саме так», - сказав Стець.

Він визнав, що Мінінформполітики питанням визволення журналіста Укрінформу займається інтенсивніше, ніж іншими громадянами, але є Міністерство закордонних справ, яке опікується кожним нашим співвітчизником, який опинився в такого роду скрутній ситуації. «Якщо ми говоримо про використання всіх юридичних та дипломатичних форм, то МЗС використовує їх на 120-130 %», - переконаний очільник МІП.

Ю.Стець обурений тим, як російський «сусід» безцеремонно викрав Сущенка. «Тільки через декілька днів ми про це дізналися. До нього понад тиждень не пускали консула — це просто викрадення людини. У 2016 році таке може статися із будь-яким громадянином будь-якої країни, який перетнув кордон РФ», - наголосив він.

Міністр відзначив, що вже неодноразово чув пропозиції щодо доречності такого роду затримання на території України російського представника ЗМІ. «Зрозумійте, подібна відповідь означатиме, що ми такі самі варвари. Я не хочу такої країни. Бачу нашу державу іншою», - підкреслив Стець.

Він розповів, що порушував питання перед представниками інших країн світу щодо необхідності вироблення єдиної форми реакції на такі вчинки РФ. «Ми повинні мати спільну коаліційну відповідь, незалежно від того, чи це громадянин України, чи інших країн. Цієї відповіді у нас поки що немає, але тиск політичний та дипломатичний є необхідним. Тільки спільно, усім цивілізованим світом, ми зможемо звільняти громадян України, застосовуючи дипломатичні форми», - переконаний міністр.

Як відомо, власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка в порушення всіх міжнародних правил затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув із приватною поїздкою.

У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. Проте в ГУР МОУ спростували цю заяву, відзначивши, що вона не відповідає дійсності.

Московський суд заарештував журналіста до 30 листопада, а 7 жовтня йому пред'явлено обвинувачення в шпигунстві.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-