Україні треба активніше використовувати можливості для рівноцінного обміну - Новіков

Україні треба активніше використовувати можливості для рівноцінного обміну - Новіков

Укрінформ
Для визволення своїх громадян, кинутих в російські катівні, Україні треба активніше використовувати можливості для рівноцінного обміну.

Таку пораду в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу в ФРН дав адвокат Ілля Новіков.

"В принципі, якщо імена тих людей, які сидять в українських СІЗО і потенційно є "обмінним фондом", не відомі нікому, якщо про них не говорити, то і цінність їх, вибачте, низька. І Україна щоразу програватиме на "обмінному курсі", буде за одного віддавати двох. Тому що ви говорите про своїх, що вони – герої, ну от і платіть за них за високим курсом", - говорить Новіков.

Юрист "абсолютно не вірить у те, що хтось із тих людей, кого Україна віддала в обмін на Савченко, Афанасьєва і Солошенка, становили для Росії реальну цінність". Але цінність, зауважив Новіков, може бути номінальною. Він нагадує, як у Москві Ігор Стрєлков (Гіркін), будучи "політичним напівтрупом" і щоб нагадати про себе, першим скликав прес-конференцію після того, як засудили двох співробітників ГРУ - Александрова і Єрофеєва - із закликами "не кидати своїх". І це спрацювало на користь українській стороні.

Те, як зробити з тих, хто сидить, "гучних" - питання піару, вважає Новіков. Він радить "поговорити" про когось, наприклад, з причетних до історії 2 травня в Одесі (досі такі сидять). "Ну поговоріть про нього, або хай "ватні" журналісти поговорять, вам жалко чи що? Використайте це, врешті-решт, це теж механізм, щоб дістати своїх", - переконує юрист. Сам він у делікатній ситуації, оскільки є російським громадянином і не може збирати таку інформацію без загрози бути викритим у шпигунстві. "Тому я не веду такі списки, не збираю досьє. Але я це бачу так: для того, щоб витягнути своїх підзахисних, мені здається вигідним розкручувати тих. Якщо є високі державні міркування, які перешкоджають цьому, то ваше право, ви - влада. Але майте на увазі, що ви втрачаєте шанс", - попереджає адвокат, який працював у справі Надії Савченко.

Відповідаючи на запитання про звинуваченого у шпигунстві російським ФСБ кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, Новіков оцінив цю справу як "стартап". "За зовнішніми ознаками ця справа такого генезису, коли слідчий собі шукає чергову "зірочку" на погони". Некримські справи часто ініціюються знизу на тлі "загального схвально-заохочувального настрою начальства, що українські шпигуни або українські терористи - це в тему і добре". Кожна така справа - це конкретний слідчий і конкретний начальник слідчого, який заробляє собі підвищення, вважає адвокат.

Зовсім інша історія - кримські справи, де чітко простежується частина державної політики - всіх запресувати, задавити, застрахати, когось посадити, когось викрасти і вбити.

Сам Новіков працює у справі українців Миколи Карпюка і Станіслава Клиха, за якою 26 жовтня пройдуть апеляційні слухання в апеляційному суді, від якого захисники нічого не чекають. "Незважаючи на грубі порушення, до ворожки не ходи, все залишать у силі і скажуть, що все було правильно", - прогнозує адвокат. Але це підводить риску під старими справами, які починалися в 2014 році і вже доходять до стадії набрання вироком чинності. Це важливо, тому що тільки після набрання вироком чинності можна запускати механізм помилування. А саме через цей механізм тих трьох людей, яких звільнили (Савченко, Солошенка й Афанасьєва), вдалося витягнути, нагадує юрист.

"Після трьох випадків з обмінами ми точно знаємо, що це не неможливо. Те, що вдалося двічі, може вийти і втретє, і вчетверте. Тому давайте бити в цю точку", - резюмує Новіков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-