Сума сформованих житлових сертифікатів наразі становить майже 3,4 мільярда - Шуляк

Сума сформованих житлових сертифікатів наразі становить майже 3,4 мільярда - Шуляк

Ексклюзив
Укрінформ
Загальна сума сформованих житлових сертифікатів становить майже 3,4 млрд гривень.

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, очільниця партії “Слуга народу”, заступниця керівника однойменної парламентської фракції Олена Шуляк розповіла в коментарі Укрінформу.

Шуляк пояснила, що житлові сертифікати формуються і видаються лише у випадку, коли житло знищено, власники можуть обміняти його на нову домівку. Водночас, за її словами, у випадку компенсацій за пошкоджене внаслідок бойових дій житло йдеться не про сертифікат, а про цільову виплату, кошти якої спрямовуються на ремонт житла. Голова Комітету ВР уточнила, що цільова виплата надходить на віртуальну картку “єВідновлення”, яку можна відкрити в одному з банків-партнерів програми.

“Тепер щодо грошових показників. Загальна сума сформованих станом на 3 січня сертифікатів складає майже 3,4 мільйона гривень. Середня сума одного житлового сертифіката — 2 мільйони гривень. Сума погоджених виплат за пошкоджене житло складає на сьогодні майже 3,8 млрд гривень. При чому майже 3 млрд з них уже сплачено. Середня сума однієї погодженої виплати на цьому етапі складає 102 тисячі гривень. Але треба розуміти, що пошкодження і їх ступінь можуть бути зовсім різними”, — зазначила Шуляк.

Вона також підкреслила, що зараз надаються компенсації за пошкоджене або знищене житло, а не майно в цілому. “Зокрема, за програмою “єВідновлення” ми не відшкодовуємо вартість пошкоджених або знищених меблів, техніки, автівок. Втім, ми постійно працюємо над варіантами розширення програми — якщо бачимо, що на той чи інший вид компенсації є попит від громадян, намагаємось забезпечити його. Наприклад, на старті програми ми не відшкодовували вартість ремонтів пошкодженого житла, які громадяни зробили за власний кошт. Але з 1 січня вже доступна й ця опція”, — додала голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування.

Читайте також: єВідновлення: у Миколаївському районі виплати нараховані 1840 власникам квартир та будинків

Як повідомлялося, 3 січня в Україні здійснили першу реалізацію житлового сертифіката — родина з Гостомеля Київської області, яка втратила житло внаслідок збройної агресії Російської Федерації, найближчого місяця переїжджає у нову домівку в Бучі на Київщині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-