Греція планує відкрити в Одесі спецофіс із питань відбудови регіону

Греція планує відкрити в Одесі спецофіс із питань відбудови регіону

Укрінформ
Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов і спеціальний уповноважений Міністерства закордонних справ Грецької Республіки з питань України посол Спиридон Ламбрідіс обговорили співпрацю між країнами, зокрема ймовірність відкриття спеціального офісу із питань відбудови Одеської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Урядовий портал.

«Україна зацікавлена у подальшому посиленні нашого політичного діалогу. Грецька Республіка є важливим партнером України в Європі. Так, 15 січня 2024 року виповниться 32 роки із дня встановлення дипломатичних відносин між Україною та Грецією. Сьогодні вкрай актуальним є відновлення діяльності Міжурядової Спільної українсько-грецької Робочої Групи з економічного, промислового, технічного та наукового співробітництва, українську частину якої я очолюю. Важливо, що ми вже погодили дату проведення наступного засідання та розпочали процес підготовки. Наразі ми очікуємо на пропозиції грецької сторони до проєкту Порядку денного. Переконаний, що це засідання стане поштовхом для активізації економічного співробітництва між нашими країнами», - зауважив на початку зустрічі Немчінов.

Зазначається, що сторони обговорили особливу роль міста Одеса в історії Грецької Республіки та готовність грецькою стороною долучитися до відбудови пам’яток архітектури та історичного центру Одеси, що постраждали під час російської агресії.

Своєю чергою Ламбрідіс наголосив, що Греція має намір відкрити в Одесі спеціальний офіс із питань відбудови Одещини.

Також посол зазначив, що Греція всіляко підтримує прагнення України до членства в Європейському Союзі та НАТО.

Окрім цього він анонсував проведення 15 лютого 2024 року в Афінах міжнародної конференції щодо відновлення України із залученням грецького бізнесу.

Ключовими питаннями, які планується розглянути під час конференції, є: підготовка плану відбудови України - аспекти планування та фінансування проектів відновлення за участі європейських агентств та українського уряду; інституційний механізм для бізнесу - презентація механізму для ділових кіл, що будуть залучені до проектів відбудови, за участі експертів українського уряду та представників бізнесу, який мають регіональний досвід з відновлення; можливості співробітництва в окремих галузях - презентація таких секторів як будівництво, транспорт, логістика, енергетика, технології, IT, консалтинг, охорона здоров’я за участі представників грецьких та українських торгово-промислових організацій.

Своєю чергою Немчінов підкреслив важливість для України розвитку торговельно-економічного співробітництва між двома країнами, яке має величезний потенціал, зокрема у сфері будівництва, альтернативної енергетики, розширенні логістичних зав’язків.

Читайте також: Відбудова України по-канадськи

Особливий наголос було зроблено на подальшому розвитку співпраці у сфері транспорту, особливо з урахуванням великого потенціалу морських транспортних потужностей грецьких судноплавних компаній.

Як повідомлялося, у 2022 році обсяг торгівлі товарами та послугами між Україною та Грецією збільшився на 24,3% і склав 954,8 млн дол., а за 9 місяців 2023 року товарообіг між двома країнами збільшився на 59,4% і склав 1025,7 млн дол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-