Яко Сільє, постійний представник UNDP в Україні
Нашими пріоритетами є відбудова інфраструктури і допомога з підготовкою до зими
21.11.2023 18:38

Російське вторгнення та атаки на критичну інфраструктуру лишають по собі небачені виклики для України. Програма розвитку ООН (UNDP), яка допомагає Україні понад 30 років, оперує оцінками, згідно з якими понад 1,4 мільйона будинків були пошкоджені і постраждали 51% генеруючих потужностей нашої енергосистеми.

Укрінформ поспілкувався з постійним представником UNDP в Україні Яко Сільє про те, як агенція ООН допомагає Україні вистояти, відбудуватися краще, ніж було, а також із розмінуванням, реформами держави та допомогою підприємцям.

МИ АКТИВНО ВІДНОВЛЮЄМО МЕРЕЖЕВУ ІНФРАСТРУКТУРУ І ПОСТАЧАЄМО НЕОБХІДНЕ ОБЛАДНАННЯ

- Пане Сільє, наближається зима. Усі готуються до російських обстрілів енергосистеми та відключень, ми вже навіть мали один такий обстріл цього сезону. Як UNDP допомагає Україні підготуватися до зими?

- Війна в Україні спричинила значні пошкодження житлових будинків, призвела до масштабного переміщення населення, а також руйнування критично важливої інфраструктури – систем енергопостачання, водопостачання та опалення. Це призвело до того, що мільйони українців стали вкрай вразливими до суворої зими, що незабаром настане.

Початок опалювального сезону в Україні, що зазвичай припадає на жовтень, додає новий виклик у ситуації гострої гуманітарної кризи в країні, де через війну майже 18 мільйонів людей – приблизно половина населення – потребують допомоги. Багато людей, особливо ті, хто шукає притулку в центрах для переміщених осіб, що часто погано облаштовані для холодних погодних умов, а також мешканці прифронтових громад, які живуть у пошкоджених будинках або не мають доступу до опалення, можуть зіткнутися з ризиком настання суворої зими, оскільки температура падає нижче -20 градусів. Сильні морози можуть посилити труднощі, з якими стикаються громади, і крім того перевантажені проблемами, пов’язаними з інтенсивними бойовими діями, масштабними руйнуваннями, втратою робочих місць і засобів до існування, а також обмеженим доступом до основних послуг, таких як водопостачання та опалення.

Відповідно до Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення України, опублікованої в березні 2023 року, близько 1,4 мільйона будинків в Україні були або пошкоджені, або зруйновані після повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року. Ситуація особливо тривожна у прифронтових громадах у Донецькій, Харківській, Луганській, Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях, де постійні обстріли продовжують завдавати шкоди помешканням та посилюють і без того значні руйнування, які ще більше погіршили затоплення, спричинені катастрофою на Каховській греблі. Мешканці цих громад, а це часто люди старшого віку, люди з інвалідністю та представники інших вразливих груп, часто змушені проживати в будинках із дахами, що протікають, розбитими вікнами та пошкодженими стінами, що позбавляє їх можливості належним чином обігрівати житлові приміщення та захищати себе від низьких температур. Пошкодження систем газо- та водопостачання, енергосистеми ще більше погіршують ситуацію. Крім того, минулої зими близько 93 відсотків українців постраждали від відключень світла, в середньому кожна родина пережила близько п’яти тижнів без електрики.

UNDP визначила своїм пріоритетом відновлення інфраструктури та допомогу урядові в підготовці до зимового сезону. Ми провели низку досліджень щодо впливу російських обстрілів на енергетичну систему, і ці висновки стали основою для дій не лише уряду, а й численних міжнародних організацій.

Наше дослідження показало, що обстріли призвели до значної шкоди: постраждав майже 51 відсоток генеруючих потужностей України та 68 відсотків маневрених потужностей. Такий стан робить енергетичну мережу дуже вразливою до потенційних атак у майбутньому. Важливо розуміти, що електроенергія відіграє центральну роль у різних сферах повсякденного життя, зокрема впливає на можливість відвідувати школу, отримувати медичну допомогу та користуватися службами екстреної допомоги. Крім того, вона забезпечує належне функціонування каналізаційних систем та опалення взимку.

Також ми приділили значну увагу тому, аби зрозуміти, як найкраще підтримати уряд, і окреслили наші зусилля в трьох основних сферах. Перш за все, ми активно відновлюємо мережеву інфраструктуру, яка зазнала значних пошкоджень. Наш внесок полягає у постачанні необхідного обладнання та матеріалів для уряду, а також наданні допомоги з ремонтом електропідстанцій. На сьогодні ми успішно здійснили поставку двох нових автотрансформаторів. Як наслідок, більше пів мільйона людей отримають доступ до електроенергії.

Ми пишаємося успішною закупівлею та доставкою двох автотрансформаторів в Україну. Ми були однією з перших організацій, яка привезла це критичне обладнання в країну. Як відомо, приблизно 45 відсотків автотрансформаторів постраждали від російських обстрілів. Ця техніка є вкрай необхідною та важливою для підтримки народу України.

І нарешті, ми також націлені на ефективне відновлення енергетичної мережі. Це передбачає нашу участь у популяризації технологій зеленої енергії та інших інноваційних рішень, які можуть сприяти відновленню та забезпеченню більш стійкої роботи енергетичної інфраструктури.

- Дослідивши енергетичні потужності, чи можна стверджувати, що ми стали вразливішими порівняно з минулим роком?

- Я вважаю, що українська енергосистема неймовірно стійка. Ми спостерігали надзвичайну роботу енергетиків по відновленню енергетичної інфраструктури. І я вважаю, що Україна зараз у кращому становищі, адже її системи протиповітряної оборони можуть забезпечити кращий захист від пошкоджень.

Але внаслідок обстрілів, які ми спостерігали минулої зими, було сильно пошкоджене обладнання. Енергетична інфраструктура все ще залишається вразливою. Ми усвідомлюємо, наскільки важливо продовжувати підтримувати заходи з відновлення енергетичної інфраструктури та допомагати урядові в цих питаннях.

- Відновлювати енергетику потрібно, але ми не можемо просто відбудувати радянські електростанції чи станції, що працюють на вугіллі. Як відбувається співпраця UNDP з Україною в цій сфері?

- Справді, основна увага UNDP зосереджена на тому, аби «відбудувати краще, ніж було». Протягом тривалої історії співпраці з урядом ми усвідомили критичну важливість переходу енергетичної мережі України до більш екологічної та сталої системи. Ми тісно співпрацювали з урядом, щоб розробити документ, який наголошує на перевагах інвестування в зелені та відновлювані джерела енергії та вагомих причинах для цього.

Попри величезні виклики, пов’язані з нинішніми обставинами, важливо визнати, що вони також є можливістю для народу України відновити свою енергетичну систему більш ефективним та екологічним способом. Ця трансформація відкриває потенціал для створення більш стійкої та сталої енергетичної інфраструктури на майбутнє.

Дійсно, вирішальним аспектом цієї трансформації є децентралізація енергетичної мережі, яка за радянських часів була дуже централізованою та стандартизованою. Децентралізація зменшує вразливість до атак і підвищує ефективність як управління, так і виробництва енергії.

Ми переконані, що інвестування в зелені технології є стратегічним завданням для уряду. Такий підхід не тільки відповідає процесу вступу до ЄС, але й готує Україну до майбутніх вимог і очікувань. Ми переконані, що Україна має віддавати пріоритет інвестиціям у сонячну енергію, вітер, біомасу та біогаз, оскільки ці сталі джерела енергії пропонують шлях до більш екологічно чистого та стійкого енергетичного майбутнього.

UNDP ВЖЕ ЗАЛУЧИЛА $360 МЛН ГРАНТІВ НА РЕКОНСТРУКЦІЮ І ПРОДОВЖИТЬ ЗБІЛЬШУВАТИ ІНВЕСТИЦІЇ

- Перш ніж продовжити говорити про реконструкцію, хочу запитати вас про обсяги бюджету UNDP в Україні. Пам’ятаю, ви взяли зобов’язання вкласти у відновлення України мільярд доларів. Наскільки успішним є збір коштів?

- UNDP вже залучила близько 360 мільйонів доларів грантового інвестування, що охоплює величезний обсяг двосторонніх інвестицій з грантового фінансування та підтримки, що є життєво необхідним для відновлення країни. Ми також співпрацюємо з міжнародними фінансовими установами для залучення позик і тісно співпрацюємо з урядом, допомагаючи йому отримати доступ до цих позик.

Ми залучили кредити на суму близько 840 мільйонів, які уряд використовує переважно для заходів з підвищення енергоефективності та розвитку соціальної інфраструктури, якій ми надавали підтримку – шкіл, лікарень, гідроочисних споруд, культурних центрів та спортивних об’єктів.

Ми не просто допомагаємо у відбудові України. Якість інвестицій і те, як ці кошти вкладаються, для нас і для відновлення України є настільки ж важливими, як і їхня кількість.

- Щонайменше один мільярд доларів. Це річна програма чи довгостроковий план?

- Це довгостроковий інвестиційний план, але, як я вже згадував, ми вже досягли цієї цифри коштом як прямих, так і непрямих надходжень. Ми змогли мобілізувати кошти, а також допомогти уряду отримати доступ до фінансування. Ми продовжуватимемо збільшувати інвестиції та фінансування протягом наступних років.

НАШ ПІДХІД ДО ВІДБУДОВИ ВКЛЮЧАЄ ЗАЛУЧЕННЯ СПІЛЬНОТИ

- Якщо говорити про реконструкцію, ваш девіз «відбудувати краще, ніж було». Я щиро це підтримую і певен, що ми не можемо просто відновити радянську панельну забудову, але боюся, що бюджет не безмежний. Як ви вирішуєте цю проблему?

- Я вважаю, що майбутнє України залежить від прийняття підходу «відбудувати краще, ніж було», який передбачає інвестиції в нові технології та інноваційні стратегії для створення можливостей для відновлення громад і країни. Він складається з двох компонентів. Один полягає в тому, як ви залучаєте членів спільноти до участі та ухвалення рішень щодо бачення майбутнього і способу його досягнення.

Така залученість людей також допомагає впливати на процеси, до яких вони долучені. Ми це бачимо у зусиллях із відновлення громад. Децентралізований підхід є важливим, як і підходи централізації з боку уряду, адже країні потрібно відновлюватися. Крім того, існує горизонтальна взаємодія між різними галузевими міністерствами та суб’єктами, з якими має працювати уряд. Все це також передбачає залучення громадянського суспільства та бізнесу до розвитку на основі підходів «відбудувати краще, ніж було».

Також важливим є спосіб використання стійких технологій. Уряд прагне працювати з міжнародними партнерами над використанням сучасних технологій, зокрема зеленої енергетики та енергозберігаючих технологій, а також шукає способи забезпечення більш сталого розвитку країни в майбутньому.

- Школи теж потребують відбудови. Ви взяли на себе зобов’язання відремонтувати 100 об’єктів у 14 областях. Як проходить цей процес?

- UNDP пощастило отримати фінансування від Європейського Союзу та уряду Німеччини на допомогу у відбудові принаймні 100 шкіл. Це переважно центр і захід України, але й також прифронтові райони, такі як Миколаїв.

Ми працюємо із полишеними та пошкодженими школами та прагнемо відновити їх якомога швидше. Ми організували процес ретельного відбору підрядників і провели технічну оцінку робіт з реконструкції цих шкіл. UNDP відновить 23 школи до кінця року: деякі – до кінця листопада, а інші – до початку наступного року.

Їх відновлення буде проведено не лише з використанням новітніх технологій, але й буде забезпечено доступність будівель для людей з інвалідністю, енергоефективність та застосування сонячних панелей, де це можливо.

Для нас майбутнє системи освіти є неймовірно важливим для довгострокового розвитку. Саме тому також необхідно, щоб ці школи мали укриття. Так діти будуть у безпеці, коли повернуться туди.

МИ СПОСТЕРІГАЄМО ЧІТКУ ВІДДАНІСТЬ БОРОТЬБІ З КОРУПЦІЄЮ В УКРАЇНІ

- Чи доводилося вам стикатися з проблемою корупції в процесі виконання робіт з відновлення чи підписання договорів?

- З багаторічного досвіду роботи UNDP у 170 країнах і територіях ми зрозуміли, що корупція є однією з найбільш серйозних проблем у розбудові ініціатив з відновлення та відбудови в будь-якій країні. Однак у випадку України ми спостерігаємо чітку відданість боротьбі з корупцією, і це йде від керівництва з найвищих рівнів влади. Це зобов’язання гарантує, що корупція не приживеться в суспільстві, а антикорупційні заходи є невід’ємною частиною більш масштабних заходів з відновлення країни.

Нам дуже пощастило в нашій роботі з урядом. Наприклад, спільно з Міністерством громад, територій та розвитку інфраструктури ми розробили Антикорупційну програму на 2023-2025 роки, яка містить оцінку корупційних ризиків та визначає основні принципи антикорупційної роботи міністерства. Дуже приємно бачити в Україні справжнє бажання зробити все можливе, щоб корупція не підривала зусилля з відновлення. І дуже приємно бачити, що уряд повністю усвідомлює небезпеку корупції в процесах відновлення. Вони справді намагаються розв’язати ці питання, запровадивши конкретні програми та цифрові платформи, які також можуть зробити процес набагато прозорішим і відкритим, зокрема під час подання заявок і реалізації заходів з відновлення.

Ми також паралельно працюємо на місцевому рівні, зміцнюючи спроможність громад у цій сфері та визнаючи їх провідну роль у процесі відновлення. Україна впроваджує реформу децентралізації як з огляду політики, так і з огляду бюджету, тому важливо працювати з громадами для підвищення прозорості у використанні ресурсів для реконструкції.

Для того щоб надати нашу підтримку якомога ефективніше, UNDP у співпраці з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури провели опитування у 170 громадах, щоб оцінити їхні потреби в налагодженні ефективних антикорупційних зусиль. Нині, зважаючи на результати оцінки, ми підтримуємо 13 територіальних громад по всій Україні у підвищенні прозорості та підзвітності на місцевому рівні.

Ініціювання різноманітних антикорупційних заходів передбачає також навчання журналістів і лідерів громад, щоб вони повідомляли, коли бачать прояви корупції, а також надання можливостей уряду та державним установам, щоб вони також могли це робити. Ми допомагаємо перевіряти технічну документацію та процеси закупівель, зокрема, проводимо аналіз документації щодо закупівель та інших сфер, які є прозорими та відкритими.

Ще одним важливим аспектом нашої роботи щодо сприяння прозорості та підзвітності є підтримка малого та середнього бізнесу. Підприємства мають велику вагу у відродженні економіки, створенні робочих місць і сприянні сталому розвитку, особливо під час та після війни. Для того щоб гарантувати прозоре та успішне відновлення України, бізнес повинен надавати пріоритет доброчесності та дотриманню антикорупційних вимог. Саме тому UNDP посилює спроможність малого та середнього бізнесу в цій сфері через різноманітні тренінги. Крім того, на початку 2024 року на порталі Дія.Освіта буде доступний онлайн-курс для бізнесу «Зміцнення доброчесності: мінімізація ризиків та розбудова комплаєнсу у бізнес-сфері під час відновлення», розроблений за нашої підтримки.

UNDP ВИСОКО ОЦІНЮЄ ІННОВАЦІЙНИХ ДУХ УКРАЇНСЬКИХ КОМПАНІЙ ПРИ РОЗМІНУВАННІ

- Україна – найбільш замінована країна світу і це переслідуватиме нас ще дуже довго. Я знаю, що ви співпрацюєте з ДСНС. Який внесок робить ваша команда?

- Україна стикається з двома різними викликами у сфері протимінної діяльності. По-перше, це фактичне забруднення вибухонебезпечними предметами, включно з мінами, боєприпасами, які не розірвалися, та іншими вибуховими речовинами, які є, можливо, найнебезпечнішими в Європі з часів Другої світової війни. Це вимагає масштабних операцій з розчищення та розмінування територій, які відповідають як міжнародним, так і українським стандартам.

По-друге, є зони, які, незважаючи на відсутність доказів, можуть бути забрудненні – це насамперед ті, що перебували під контролем російських військ. Можлива небезпека в цих районах вимагає інноваційних рішень і підходу до управління ризиками у протимінній діяльності із гарантуванням безпеки, поки не буде підтверджено, що земля забруднена або ж чиста від мін.

UNDP активно підтримує ДСНС України, надаючи фінансування, обладнання та навчання для відновлення української економіки та сприяння глобальній продовольчій безпеці. Окрім фінансової та матеріально-технічної підтримки, ми також активно співпрацюємо у сфері стратегічного планування, долучаємося до розробки національної стратегії України з розмінування.

Для того щоб спростити процес розмінування, ми використовуємо інноваційні технології, такі як супутникові зображення, дрони та потужні комп’ютерні технології. Ці інструменти ретельно тестуємо, щоб переконатися як у їхній ефективності у визначенні безпечних зон, так і в безпеці для людей, які долучені до розмінування.

Ми високо оцінюємо інноваційний дух українських технологічних компаній у розробці рішень для розмінування. Крім того, UNDP сприяла проведенню комплексного навчання понад 150 співробітників ДСНС, зокрема операторів екстреної гарячої лінії, психологів та медичних працівників, щоб забезпечити комплексну підтримку громад, які постраждали від наземних мін та інцидентів, пов’язаних з війною.

ЕЛЕКТРОННІ ІНСТРУМЕНТИ, ПІДТРИМАНІ UNDP, БУЛИ ВИКОРИСТАНІ МАЙЖЕ 20 МЛН РАЗІВ

- Важливою складовою відновлення є великі інвестиції в Україну. Я гадаю, неможливо відродити країну без допомоги малого та середнього бізнесу. Як UNDP допомагає українським підприємцям?

- Безумовно, малі та середні підприємства (МСП) є основою будь-якої економіки і вони відіграватимуть провідну роль у майбутній відбудові України. Значне зростання рівня безробіття, близько 20 відсотків, згідно з даними платформи Statista, і зростання рівня бідності підкреслюють нагальність ситуації. Забезпечення того, щоб Україна уникла кризи безробіття, є надзвичайно важливим, особливо для МСП, оскільки вони мають потенціал для створення робочих місць і можливостей з працевлаштування, що є важливим для підтримки та відновлення економіки.

UNDP допомагає підтримувати бізнес через різні механізми. Ми надаємо невеликі гранти підприємствам, які почали або потребують відновлення. Багато малих підприємств втратили частину своїх активів і обладнання, тому ми підтримуємо їх із цим. Також UNDP проводить різні тренінги. У нас є мобільні центри, які пропонують освітні програми та тренінги для підприємців, які, на мою думку, є майбутнім, котре слід заохочувати в Україні. Україна має сприятливий дух підприємництва, який може генерувати великий дохід і можливості для створення робочих місць за допомогою малого і середнього бізнесу.

Ми також зосередили свою увагу на центрах для переміщених осіб, адже люди у прифронтових районах зіткнулися із суттєвими проблемами, зокрема втратою роботи та скороченням можливостей. Наш підхід передбачає формування навичок і надання можливостей людям. Ці заходи допомагають підвищувати обізнаність про значущість малих і середніх підприємств і, що більш важливо, забезпечують відчутний розвиток навичок і бізнес-можливості, які дають людям змогу ефективно перебудовувати своє життя та життя спільноти.

- Реформа управління. Україна стикається з величезними викликами. Їй необхідно відповідати вимогам ЄС і впроваджувати реформи, щоб отримати інвестиції. А в нас є і тисячі ветеранів, переселенців, тих, хто потребує соціального забезпечення. Це питання не тільки грошей, а й механізмів. Як UNDP допомагає Україні подолати ці виклики?

- Для нас стала очевидною роль громадянського суспільства в Україні та його значний внесок у процеси відбудови.

Ми співпрацюємо з понад 230 організаціями громадянського суспільства по всій Україні, і ми переконані, що вплив уряду і лідерство повинні доповнюватися підтримкою громадянського суспільства разом із громадськими формуваннями. Хоча наш основний мандат передбачає роботу з державними установами, але ми розуміємо, що довгостроковий розвиток потребує активної участі громадянського суспільства, включно з молодими активістами та приватним сектором. Ми надаємо пріоритет взаємодії з цими трьома основними суб’єктами, оскільки ефективного розвитку можна досягти лише тоді, коли вони працюють разом і в синергії.

Крім того, ми беремо активну участь у формуванні громадських груп, які долучаються до планування та розвитку орієнтованих на громаду ініціатив на місцевому рівні. Ми співпрацюємо з близько 80 громадами, щоб створити комітети з планування, де активно враховуються думки та внески окремих людей. Такий підхід не тільки підвищує ефективність зусиль з відновлення, але й забезпечує активну участь місцевих громад у відновленні та розвитку.

Ми помітили, що технології та цифрові платформи пропонують численні можливості для покращення доступу та надання послуг людям у різний спосіб. UNDP активно співпрацює над такими ініціативами, як мобільні адміністративні послуги. Вони спрощують адміністративні процеси та забезпечують більш швидкий доступ до державних послуг. Ці зусилля мали велику вагу у стимулюванні процесу трансформації в Україні. Приємно спостерігати за відданістю уряду інвестувати в цифрову трансформацію та платформи, прикладом чого є щоденна робота Міністерства цифрової трансформації.

Крім того, UNDP тісно співпрацює з Міністерствами цифрової трансформації, соціальної політики та у справах ветеранів України, щоб перевести в онлайн дуже затребувані та пріоритетні послуги для вразливих груп, зокрема ветеранів, внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та тих, хто потребує соціальної підтримки. Наприклад, після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року UNDP підтримала розвиток основних послуг для внутрішньо переміщених осіб, щоб допомогти українському уряду подолати серйозну гуманітарну кризу, спричинену війною. Ці сервіси дозволяли переселенцям зареєструвати свій статус та подати заявку на отримання щомісячної допомоги від держави, заявити про зміну місця проживання та скасувати статус онлайн — швидко та безпечно.

UNDP також сприяє створенню цифрових інструментів, які допомагають ветеранам повернутися до цивільного життя. Тепер на порталах «ЄВетеран» і «Дія» ветерани можуть подати заявку на бізнес-гранти та грошову підтримку, якщо вони мають інвалідність, або заповнити анкету на платформі «Перехід», щоб полегшити собі перехід до цивільного життя. Люди, які хочуть стати ветеранами-наставниками у своїх громадах, також можуть подати заявку на участь у програмі онлайн. Наш пріоритет – це підтримка людей з найбільш вразливих груп. Тому спільно з нашими державними партнерами ми розробили набір соціальних електронних послуг, як-от щодо житлової субсидії, пільг для людей з дітьми, послуг з усиновлення дітей. Станом на кінець 2023 року ці та інші електронні інструменти, підтримані UNDP, були використані понад 19,8 мільйона разів.

UNDP підтримала ініціативу Міністерства соціальної політики щодо підтримки українських сімей, які постраждали від війни. Ініціатива спрямована на те, щоб допомогти їм стабілізувати емоційний добробут, пришвидшити їхню соціальну інтеграцію в нинішніх умовах, залучити їх до практичних занять під час війни, сприяти довірі в родині за допомогою сучасних перевірених методів. У цьому пілотному проєкті UNDP охопила близько 150 постраждалих від війни українських сімей і запровадила програму соціального відновлення сімей. Фінальним етапом ініціативи стала розробка рекомендацій щодо майбутнього застосування програми.

Усі ці сфери разом сприяють урядуванню та утвердженню основних систем у державі. Проте вкрай важливо, щоб реформи залишалися в центрі порядку денного уряду. Реформи й надалі відіграватимуть вирішальну роль, оскільки Україна просувається до процесу вступу до ЄС, тому вимоги на шляху до цього важливого кроку є спільними для уряду і народу України.

Іван Косякін, Київ

Фото: Євген Котенко

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-