КОВА звернулась у прокуратуру після публікації розслідування про відбудову ЖК «Ірпінські Липки»

КОВА звернулась у прокуратуру після публікації розслідування про відбудову ЖК «Ірпінські Липки»

Укрінформ
Київська ОВА звернулася до прокуратури щодо перевірки можливого порушення законодавства під час здійснення тендерних процедур та проведення відбудови у ЖК "Ірпінські Липки" після виходу журналістського матеріалу на каналі проєкту Bihus.Info.

Про це повідомила пресслужба Київської обласної військової адміністрації, передає Укрінформ. 

"Після виходу журналістського матеріалу щодо відновлення багатоповерхівки ЖК "Ірпінські Липки" начальник КОВА Руслан Кравченко звернувся до обласної прокуратури задля вивчення інформації, викладеної у ньому. Начальник КОВА просить перевірити зазначену журналістами інформацію та у разі її підтвердження дати відповідну правову оцінку в рамках кримінального провадження. У разі необхідності Київська обласна державна (військова) адміністрація надасть органам прокуратури всі необхідні матеріали у найкоротші строки", – йдеться у повідомленні.

У Київській ОВА зазначили, що будинок на вулиці Гостомельське шосе, 24/1, в Ірпені – один із найбільш постраждалих під час активних бойових дій внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. 

"Попри масштабні руйнування, саме на відновленні будинку наполягали його мешканці. Вони також власним коштом замовили експертизу технічного стану об’єкта, результати якої підтвердили можливість відбудови", – зауважили у КОВА. 

Зазначається, що Департамент регіонального розвитку КОВА як замовник оголосив відкриті торги з особливостями на закупівлю робіт із капітального ремонту цієї багатоповерхівки. Очікувана вартість відбудови, відповідно до розробленої проєктно-кошторисної документації, – 608 440 429,20 грн з ПДВ.

У КОВА пояснили, що участь у закупівлі взяли дві компанії, одна з яких – ТОВ "Навітехсервіс". Під час вивчення поданої документації учасниками закупівлі виявилося, що один із учасників при формуванні ціни не було врахував частину вимог, передбачену чинним законодавством. 

Читайте також: Комісія перевірила процес відбудови багатоповерхівок в Ірпені

"Зокрема, не було закладено кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами, які можуть відбутися протягом будівництва. Це важлива складова, зважаючи на обсяги та строки робіт – 2 роки. Крім того, це обов’язкова умова, а не право учасника включати чи не включати такі витрати", – йдеться в дописі. 

Тому, за інформацією КОВА, пропозиція одного з учасників підлягала відхиленню. 

"До того ж ця компанія сама відкликала свою тендерну пропозицію у зв’язку з тим, що їхня кошторисна документація не включала ПДВ, тому вона не змогла б виконати свої зобов’язання в рамках заявленої ціни", – йдеться у повідомленні. 

За даними Київської ОВА, компанія-переможець – ТОВ "Навітехсервіс" виконала всі вимоги, включно з урахуванням коштів на покриття інфляційних ризиків.

Повідомляється, що кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами, розраховуються, виходячи зі строків будівництва, виду будівництва, структури робіт, вартості трудових та матеріально-технічних ресурсів, врахованих у ціні пропозиції учасника процедури закупівлі (договірній ціні), та на підставі прогнозних індексів цін виробників промислової продукції на наступні періоди, що встановлюються Кабінетом міністрів України.

У КОВА підкреслили, що строк відновлення зазначеного будинку відповідно до проєктно-кошторисної документації становить 24 місяці. Відповідно, якщо протягом цього періоду коливання цін буде незначним – кошти державного бюджету, що розраховані в проєктно-кошторисній документації на покриття інфляційних ризиків, використані не будуть, що в свою чергу зменшить загальну вартість відновлення об’єкта на суму більше 100 млн грн.

Читайте також: В Ірпені відкрили клініку, де безоплатно протезуватимуть кисті військовим

У Київській ОВА запевнили, що структурні підрозділи КОВА підписують усі договори на проведення робіт за динамічними цінами. 

"Це означає, що ціни на матеріали змінюються упродовж дії договору відповідно до середньоринкової. Під час підписання актів виконаних робіт вони фінально коригуються кошторисником і на виході не можуть перевищувати середньоринкові. Наразі на цьому об’єкті жодних актів виконаних робіт ще не підписано", – йдеться у дописі. 

У КОВА зауважили, що спецкомісія вже виїжджала з перевіркою на цей об’єкт для забезпечення контролю, і цей контроль КОВА здійснюватиме і надалі.

Як повідомлялося, на інтернет платформі YouTube, на офіційному каналі проєкту Bihus.Info було розміщено журналістське розслідування під назвою "Весілля. Хрестини. Відбудова", яке описує можливі порушення законодавства під час здійснення тендерних процедур та проведення відбудови у місті Ірпінь Київської області (ЖК "Ірпінські Липки").

Житловий комплекс "Ірпінські Липки" відновлюють за рахунок коштів з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-