Київська ОВА подала до Агентства з відновлення перелік 108 об’єктів у Мощуні

Київська ОВА подала до Агентства з відновлення перелік 108 об’єктів у Мощуні

Відео
Укрінформ
Київська обласна військова адміністрація подала до Державного агентства відновлення та розвитку перелік зі 108 об’єктів у селі Мощун, які підлягають пріоритетній відбудові.

Про це під час брифінгу повідомив начальник Київської ОВА Руслан Кравченко, передає Укрінформ.

«Останнім часом до нас надходить багато запитів від ЗМІ щодо старту комплексного відновлення Мощуна. Тому хочу наголосити, що одразу після оприлюднення постанови уряду КОВА здійснила все необхідні процедури та передала всі документи. За пропозиціями органів місцевого самоврядування саме Київська ОВА формує переліки об’єктів, які підлягають відновленню. Починаючи з травня 2023 року до Державного агентства відновлення та розвитку були направлені листи з переліком пріоритетних об’єктів. Загалом подали 108 об’єктів у селі Мощун. Надали також необхідні документи за кожним об’єктом», – підкреслив Кравченко.

Крім того, він додав, що додатково Гостомельська селищна військова адміністрація направила до агентства на погодження та перевірку документи за 33 об’єктами.

Читайте також: У Броварському районі Київщини перевірили процес відбудови двох закладів освіти

За словами Кравченка, зважаючи на масштаби руйнувань, Мощун був включений до постанови Кабінету міністрів України № 382 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо відновлення населених пунктів, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації». Відновлення включає виготовлення проєктів, нове будівництво, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт, поточний ремонт і придбання товарів. Замовником робіт та одержувачем бюджетних коштів у межах реалізації експериментального проєкту є Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України.

Начальник КОВА додав, що Мощун також відбудовують за програмою єВідновлення. Наразі відповідно до першого етапу урядової програми компенсації за зруйноване майно до 500 тис. грн було отримано 59 заяв. Позитивних рішень – 12 на суму майже 1,7 млн грн.

Відповідно до другого етапу – отримання сертифікатів на купівлю нового житла – було подано 10 заяв, із них уже прийнято 2 позитивні рішення на суму понад 12 млн грн.

Кравченко також нагадав, що КОВА розпочала відновлення одразу ж після звільнення регіону, і цей процес проходив у декілька етапів.

Читайте також: Відновлення дитсадка «Рута» в Ірпені: приклад успішної міжнародної взаємодії

«Перший – це розмінування територій та повернення електроенергії. Світло та газ повернули вже у травні. На жаль, дві розташовані поруч підстанції, що живлять садові товариства, були знищені повністю. За сприяння Київської ОВА в кінці 2022 року їх капітально відремонтували. На це витратили понад 22 млн грн», – сказав він.

Наступний етап, зауважив начальник КОВА, – ремонт пошкоджених об’єктів.

Він поінформував, що у Мощуні відновлено 206 житлових будинків. Лише протягом 2022 року за кошти, виділені з резервного фонду держбюджету, відремонтували майже 60 житлових будинків. Йдеться про заміну вікон, дверей ремонт покрівель тощо.

Кравченко зазначив, що за підтримки ПРООН протягом 2022 року демонтували та вивезли сміття з понад 70 приватних садиб. Також міжнародні партнери допомогли встановити 130 модульних будинків на приватних ділянках мешканців, відремонтували будинок культури, встановили пункт здоров’я, курсує автобус.

Як повідомлялося, загалом у Мощуні та в поруч розташованих садових товариствах пошкоджено 831 житловий будинок. Зокрема, І категорія (поточний ремонт) – 275 об’єктів, ІІ категорія (капітальний ремонт) – 221 об’єкт, ІІІ категорія (демонтаж) – 335 об’єктів. Це майже 70% усього житла села.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-