Жителям Донеччини виплатили ₴159 мільйонів за програмою «єВідновлення» - Шуляк

Жителям Донеччини виплатили ₴159 мільйонів за програмою «єВідновлення» - Шуляк

Укрінформ
На сьогодні жителям Донецької області, чиє житло було пошкоджено в результаті збройної агресії РФ, виплатили 159 мільйонів гривень.

Про це повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк, передає Укрінформ.

«Донеччина - сумний лідер за кількістю об'єктів, внесених у державний реєстр пошкодженого і знищеного в результаті збройної агресії РФ майна. Так, на сьогодні там вже більше ніж 54 тисячі таких об‘єктів. Найбільше в Краматорській та Бахмутській громадах, найменше - у Старомлинівській та Званівській», - сказала політик.

Читайте також: У Харкові за програмою єВідновлення нарахували компенсацій на 122 мільйони

Вона зазначила, що Донеччина входить до першої п‘ятірки областей за сумою виплат компенсації за програмою "єВідновлення". На сьогодні жителям області, чиє житло було пошкоджено в результаті збройної агресії РФ, виплатили 159 мільйонів гривень.

Шуляк повідомила, що загалом від жителів Донеччини отримано 3917 заяв на компенсацію, по 1894 з них погоджено виплату. Найбільше заяв подали у Слов‘янській і Краматорській громадах, найменше - у Білозерській, Гродівській та Мирноградській.

Область, на території якої воєнні дії велись ще з 2014 року, також "лідирує" за кількістю об‘єктів, внесених у державний реєстр пошкодженого та знищеного майна.

«Ми бачимо також позитивну динаміку і щодо подання заяв не лише на пошкоджене житло на Донеччині, але і на знищене. Так, з 1 листопада 2023 року, коли розпочався цей етап єВідновлення, мешканці Донеччини подали 321 заяву на компенсацію за знищене житло», - зауважила політик.

Читайте також: єВідновлення: опублікували Меморандум для забудовників щодо участі у другому етапі програми

За її словами, процент їх відпрацювання по деяких громадах дуже високий, зокрема у Новогродівській та Селидівській громадах відпрацювали 100% заяв, а в Дружківській - 83%.

«Загалом по Україні процент відпрацьованих заяв становить приблизно 20%», - зауважила Шуляк.

Вона додала, що за результатами розгляду заяв уже сформовано перші 50 житлових сертифікатів, які мешканці Донеччини обміняють на нове житло.

Нині парламент працює над тим, щоб запустити етап єВідновлення для громадян, чиє житло розташоване на територіях, які були тимчасово окуповані протягом 2022 року, розташованих у районі проведення воєнних дій або які перебувають в оточенні. Тож на Донеччині кількість жителів, які подаватимуть заяви на компенсацію за програмою, невдовзі може зрости.

«Наразі ми фіксуємо тисячі заявок із таких міст, як Маріуполь, Бахмут. Зараз є всі технічні можливості підтверджувати пошкодження житла завдяки супутниковим знімкам і іншим технічним можливостям», - зауважила голова парламентського комітету.

Як повідомляв Укрінформ, черговий етап програми «єВідновлення» щодо компенсації за повністю знищене внаслідок російської агресії житло активно запрацював з 1 листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-