Дергачі на Харківщині активно відбудовують  - у місто повернулось 97% жителів

Дергачі на Харківщині активно відбудовують - у місто повернулось 97% жителів

Репортаж
Укрінформ
Відновлювальні роботи ведуть на умовах співфінансування

Житлова забудова в Дергачах, місті за 15 кілометрів від Харкова, отримала значні руйнування від артилерійських ударів, мінометів, систем «Град», ракет. Росіяни шалено били по промисловій зоні, і будинки, що найближче розташовані до підприємств, постраждали від вибухових хвиль і прямих влучань.

Нині понівечені загарбниками доми, які звели більше сорока років тому, відбудовують. Згідно з планом, мають здати під Новий рік.

Як тривають роботи, побачили кореспонденти Укрінформу.

ТУТ БУЛА НАЧЕ ПРИП’ЯТЬ – ПУСТКА, ЛИШЕ БРОДЯЧІ ПСИ

Вулиця 23 Серпня. Тепер тут одночасно капітально ремонтують десяток будинків, три з них – на завершальному етапі. До початку відновлення в оселях залишалися не більше 25% жителів, а нині дергачівці повертаються.

Про минулорічну весну вони згадують із жахом.

- Тут наче Прип’ять була… Спустіло все, травою поросло, тільки собаки бігали. Моторошно, страшно було, – говорить Олена Шкромида, що разом із сусідами спостерігає за ходом відновлювальних робіт.

Он там промзона, показують люди рукою трішки вище від будинків. Туди росіяни одразу почали бити.

- Два снаряди впали прямо під домом. З літаків скидали на «Папу Карло» (потужне підприємство з виготовлення дерев’яних дверей, – ред.). Третього березня через влучання там виникла пожежа, сосна чорним стовпом диму чаділа. Горіло всю ніч, – говорить дергачівець Олександр Заброда.

Люди припускають, що росіяни думали, що влучили у військову техніку чи склад боєприпасів, тож гатили туди знову й знову.

БУДИНКИ НЕ ТІЛЬКИ РЕМОНТУЮТЬ, А Й МОДЕРНІЗУЮТЬ

Керівник Дергачівської міської військової адміністрації В’ячеслав Задоренко зазначає, що після завершення робіт цей мікрорайон виглядатиме як геть новий.

- Передбачено модернізацію кожного об’єкта: заміну та утеплення дахів, утеплення фасадів, заміну вікон, ремонт балконів та під’їздів, вхідних груп. Люди, які перебувають за кордоном, телефонують, вони чекають завершення будівельних робіт, щоб до холодів повернутися додому. Майже 100% жителів. 293 родини тут мешкатимуть, – запевняє Задоренко.

В’ячеслав Задоренко
В’ячеслав Задоренко

В іншій частині Дергачів, на вулиці Центральній, підрядники працюють одразу в 11 будинках. Щотижня керівник громади з заступниками ці об’єкти оглядає.

- Перевіряємо роботи, питаємо в мешканців, чи вони задоволені. Тут також буде оновлений мікрорайон, будинки в одному стилі. Виглядатиме сучасно, – зазначає керівник МВА.

Відновлювальні роботи в Дергачах ведуть на умовах співфінансування. Із загальної вартості 207 млн грн, які спрямовують на відбудову житлового фонду, 26 млн – кошти громади, решта – виділені з обласного бюджету та Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

- Основне завдання тепер – робити більше проєктно-кошторисної документації, майже на кожний об’єкт вона в нас уже є – готова повністю чи проходить експертизу. Обласна влада чітко розуміє, скільки ми можемо дофінансувати з місцевого бюджету, які об’єкти першочергові, – пояснює «секрет» масштабної відбудови Задоренко.

У ДЕРГАЧАХ УЖЕ 97% ЖИТЕЛІВ, ТОДІ ЯК У ДЕЯКИХ СЕЛАХ – МАЙЖЕ НІКОГО

Планують, що до Нового року в його громаді реалізують загалом 132 проєкти відновлення. Звісно, роботи тривають там, де це дозволяє безпекова ситуація: частина сіл і селищ прикордонної Дергачівщини й тепер потерпає від мінометних, артилерійських, танкових ударів. Тож статистика руйнувань – а це понад 7400 будівель різного типу, постійно збільшується.

До громади з адміністративним центром у Дергачах входить іще 37 населених пунктів у семи старостинських округах. До вторгнення населення загалом становило більше 45 тисяч, тепер – близько 32 тисяч.

- У Дергачах повернулося 97% від довоєнного населення. Але є населені пункти, у яких будинки повністю розбиті. Це Дементіївка, Питомник, Токарівка, Цупівка, Прудянка. Я сподіваюся, що коли запрацює третя черга єВідновлення – повністю зруйноване майно, люди повертатимуться і будуть відбудовувати житло, – говорить Задоренко.

Попри близькість до кордону, у частині сіл також потроху відбудовують житло та інфраструктуру. Наприклад, у Руській Лозовій та Великих Проходах відновлюють амбулаторії, які зруйнували росіяни.

За вже згаданою програмою «єВідновлення» жителі громади отримали компенсації на більш ніж 54 млн грн. Щоб комісії швидше працювали, адміністрація прийняла на роботу додатково 30 фахівців.

- Але є такі випадки, коли люди на момент ушкоджень житла ще не були власниками, не встигли оформити спадщину, тому вони не можуть подати заявку на відшкодування. Ми через місцеві програми надаємо шифер, залізо, дошки, вікна, аби люди могли ремонтувати приватні будинки, які не мають глобальних ушкоджень, – пояснює керівник МВА.

ГОТУЮТЬ ПІЛЬГОВІ УМОВИ ДЛЯ ПОВЕРНЕННЯ БІЗНЕСУ

Усерйоз занепокоєний Задоренко тим, що вже наступного року громада не зможе одночасно вести відбудову на десятках об’єктів, адже не матиме коштів. Наразі основне наповнення бюджету – ПДФО від військових, який вилучатиметься до держбюджету.

- Наприклад, на благоустрій двох мікрорайонів, де тепер відновлюють будинки, – з бордюрами, доріжками, озелененням, новим освітленням, дитячими майданчиками, коштів із втратою ПДФО ми не матимемо. Будемо звертатися до обласної влади, Агентства відновлення, фондів. Бо якщо не наведемо комплексно порядок у дворах, виглядатиме все якось незавершено, – говорить голова громади.

Він упевнений, що з бюджетом у Дергачівщини все буде складно. Через замінованість полів і знищення матеріальної бази сільськогосподарських підприємств хоча б щось вдалося посіяти цього року лише одному фермерові. Уся промисловість зруйнована, деякі виробництва – на 100%. До вторгнення у Дергачах працювали, зокрема Amcor (міжнародна компанія з виробництва пакувальних матеріалів), Brick (виготовлення твердопаливних котлів), АВВ-100 (виробництво обладнання та інвентарю для бджільництва), UBC Group (виготовлення холодильного обладнання). Через війну вони релокувалися.

- Якщо порівнювати з довоєнним періодом, ситуація з бюджетом критична. Сотні мільйонів гривень недоотримує громада. Місцеві податки і збори становлять біля 24%, а 76% – це саме ПДФО від військових, – говорить Задоренко.

Він наголошує і на іншому аспекті: вважає, що на місцях, у громадах, які безпосередньо щодня спілкуються з військовими підрозділами, їм допомагають ефективніше.

- Так, ми отримуємо цей податок, і ми вдячні за нього – за рік більше ніж 80 млн спрямували на підтримку ЗСУ. Ми другі в нашій області після Харкова за цим показником. Різні напрями роботи з військовими частинами: є запити саме на перерахування коштів, або купуємо техніку, транспортні засоби, дрони. Кожного дня до мене телефонують, і ми оперативно закриваємо військові та побутові потреби: чи то треба трактор купити, щоб зводити укріплення, захисні споруди в прикордонні, чи треба лопати або сокири, цвяхи, дошки. Це такі незначні речі для держави, але дуже важливі для хлопців. І я поки що не уявляю, як ми будемо працювати за інших умов, – розводить руками Задоренко.

Як би там не було, у громаді не впадають у відчай. Наразі впроваджують програму для повернення бізнесу: підприємцям обіцяють пільги. Для цього керівник МВА хоче підписати з податковою службою меморандум про співпрацю та створити привабливе інвестиційне середовище. Також у Дергачах активно ремонтують автошляхи, щоб забезпечити підприємствам логістику.

- Ми відбудовуємо житло, ремонтуємо дороги, працюємо з податковою. Я сподіваюся, що бізнес побачить, що громада живе, розвивається, що створюють умови. Після підписання меморандуму буду спілкуватися з керівниками усіх наших підприємств, щоб відновлювали виробництво, – каже Задоренко.

Юлія Байрачна, Харків – Дергачі
Фото В’ячеслава Мадієвського

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-