Відбудова Київщини: глава ОВА ініціює перевірку всіх тендерів і закупівель

Відбудова Київщини: глава ОВА ініціює перевірку всіх тендерів і закупівель

Укрінформ
Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко ініціює перевірку правоохоронцями всіх тендерів та закупівель з питань відбудови в регіоні.

Як передає Укрінформ, про це він повідомив у Фейсбуці.

“Процес відбудови на Київщині неможливий без відкритості, публічності та підзвітності. Звернувся до правоохоронних органів Київщини – прокуратури, Нацполіції, СБУ, БЕБ та ДБР, із проханням провести повну об'єктивну перевірку всіх тендерів та закупівель з відбудови інфраструктури Київщини”, - зазначив Кравченко.

Він підкреслив, що має бути перевірена кожна громада, кожен замовник, кожен підрядник, які реалізовували і реалізують проєкти відновлення та процес здійснення технічного нагляду.

До аналізу ситуації він також закликав долучитися Державну аудиторську службу, Держказначейство, Антимонопольний комітет, Рахункову палату, департамент регулювання держзакупівель Мінекономіки.

За його словами, усі дії правоохоронців відбуватимуться за всебічної підтримки обласної адміністрації. Кравченко доручив структурним підрозділам Київської ОВА на вимогу органів правопорядку та контролю надавати всі необхідні для оперативного розслідування документи.

“Будуть виявлені факти зловживань – відповідатимуть усі причетні, незалежно від статусу та посад. Збитки, завдані державі, в разі встановлення таких фактів, теж доведеться відшкодовувати. Як начальник Київської обласної військової адміністрації максимально сприятиму цьому”, - наголосив Кравченко.

Окрім цього, він поінформував, що ініціював створення координаційної ради за участю іноземних фахівців, які здійснюватимуть нагляд за використанням коштів на відновлення та за якістю відбудови у всіх проєктах.

Кравченко повідомив, що уже запросив брати активну участь в цьому процесі ПРООН, які зараз контролюють відновлення 18 багатоквартирних будинків у рамках United24.

Також до співпраці ОВА пропонує долучатися всім громадським організаціям, що опікуються питаннями справедливого та ефективного відновлення. Зокрема, коаліції громадських організацій RISE, Transparency International, UkraineSupportTeam, Інститут законодавчих ініціатив, Центр досліджень фіскальної політики тощо.

Крім того, для прозорості відбудови громади Київщини активно долучаються до внесення в екосистему DREAM проєктів і проєктних інвестиційних ідей, з якими можуть ознайомитися міжнародні партнери. Ця платформа містить усю інформацію про фінансування, управління та контроль проєктів відбудови.

На переконання голови Київської ОВА, що одне важливе питання – запровадження нових цифрових інструментів у сфері будівництва. Зокрема, йдеться про ВІМ-технології, які сприятимуть прозорості та ефективності фінансових витрат під час будівництва. Система передбачає збір і комплексну обробку всієї архітектурно-конструкторської, технологічної, економічної та іншої інформації про об’єкт.

Читайте також: Вісім областей отримають 3,5 мільярда на відбудову - Шмигаль

Кравченко зазначив, що концепція впровадження технологій будівельного інформаційного моделювання була затверджена урядом ще у 2021 році, однак досі на практиці не реалізується.

“Такі технології використовують більшість розвинених країн світу. Це дозволяє значно оптимізувати витрати на будівництво, а отже, й мінімізувати випадки корупції в цій сфері. Тому звертаюся до народних депутатів: у найкоротші терміни розглянути це питання та законодавчо запровадити ВІМ-технології”, - зауважив він.

Як повідомлялось, на території Київської області за час російської агресії було зруйновано понад 24,3 тисячі приватних і багатоповерхових будинків у 46 громадах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-