Цьогоріч Україна отримала на швидке відновлення $3,87 мільярда

Цьогоріч Україна отримала на швидке відновлення $3,87 мільярда

Укрінформ
У перші місяці 2023 року Україна змогла мобілізувати необхідну міжнародну підтримку для забезпечення макрофінансової стабільності, при цьому на потреби швидкого відновлення отримано лише 3,87 млрд дол.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Міністерство фінансів України за підсумками зустрічі міністра Сергія Марченка зі спеціальним уповноваженим президента Франції з питань допомоги та відновлення України П’єром Ельброном.

Зустріч відбулася 13 липня, зазначили в міністерстві. Сторони обговорили роботу механізму Координаційної платформи донорів України, потреби на швидке відновлення, а також питання підготовки та імплементації Фінансового інструменту для України (Ukraine Facility) від ЄС.

Під час обговорення діяльності Координаційної платформи донорів України міністр зауважив, що протягом перших місяців 2023 року основні зусилля були спрямовані на забезпечення прогнозованого та ритмічного бюджетного забезпечення, а також фінансування відновлення України.

“Загалом, ми маємо зобов’язання від донорів надати до 42,5 млрд дол. США макрофінансової підтримки у 2023 році для фінансування дефіциту державного бюджету України. Завдяки скоординованій роботі уряду України з міжнародними партнерами, поточна робота Платформи зосереджена на подальшій деталізації пріоритетних потреб відновлення, поточного стану виплат та спроможності реалізації проєктів на етапі ранньої реконструкції”, - деталізував Марченко.

При цьому він зазначив, що є певна невідповідність між проєктами, у які хочуть інвестувати партнери, та нашими потребами. Саме тому зараз українська сторона і міжнародні донори узгоджують перелік нагальних проєктів відновлення та наявні ресурси.

З усіх фінансових зобов'язань партнерів на відновлення України лише 3,87 млрд дол. США відповідають потребам швидкого відновлення, яке оцінюється у 14,1 млрд дол. США. Водночас, як наголосив міністр, швидке відновлення – це ключовий пріоритет, оскільки сприяє створенню безпечних умов життя для українців, а також економічному відновленню країни.

Залучене фінансування в розмірі 3,87 млрд дол. США розподіляється за пріоритетними галузями, а саме: енергетична підтримка - 837 млн дол., гуманітарне розмінування - 169 млн дол., відновлення пошкодженого житла - 25 млн дол., допомога приватному сектору - 206 млн дол. та відновлення критичної інфраструктури - 2,6 млрд дол.

Міністр фінансів нагадав, що під час Конференції з відновлення України (URC-2023), яка відбулась наприкінці червня в Лондоні, лідери ЄС анонсували створення нового Фінансового інструменту для України (Ukraine Facility). Цей інструмент стане частиною багаторічної фінансової програми ЄС на 2024 - 2027 роки. Ukraine Facility буде зосереджено на підтримці макрофінансової стабільності України, сприянні відновленню, відбудові та модернізації, а також сприятиме переходу до "зеленої", цифрової та інклюзивної економіки.

За словами Марченка, новий Фінансовий інструмент для України буде містити три основні компоненти: фінансову підтримку у вигляді безповоротної та кредитної підтримки України; інвестиційну рамку, призначену для залучення приватних та державних інвестицій; технічну допомогу та допоміжні заходи, включаючи експертну допомогу з питань реформ.

“Для імплементації механізму Ukraine Facility уряд України має розробити План з відновлення, реконструкції та модернізації. Цей План буде орієнтиром і для інших програм допомоги донорів України”, - підсумував міністр.

Читайте також: Польща і Корея підписали угоду про співпрацю у відбудові України

Як повідомляв Укрінформ, на початку червня 2023 року Україна та Франція підписали угоду щодо призупинення виплат за державним боргом, що дозволить зменшити боргове навантаження на держбюджет України та направити кошти на фінансування першочергових потреб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-