На місцеві та регіональні проєкти відновлення спрямували 22 мільярди

На місцеві та регіональні проєкти відновлення спрямували 22 мільярди

Укрінформ
Україні спільно з партнерами вдалося залучити 22 млрд грн на реалізацію місцевих та регіональних проєктів відновлення; у межах першого траншу з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії громади та області отримають 6,6 млрд грн.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу міністерства у Фейсбуці.

Зазначається, що серед джерел фінансування – Фонд ліквідації наслідків збройної агресії, а також три програми за підтримки Європейського інвестиційного банку.

Читайте також: У Львові виділять 100 мільйонів на відновлення зруйнованих помешкань

«Відновлення розпочинається з громад <...> Усі проєкти відновлення, які втілюватимуться за кошти Фонду ліквідації та кредитних програм ЄІБ, є у системі DREAM, саме через цю систему буде забезпечена належна звітність щодо втілення проєктів. Це важливо для держави, донорів, партнерів та громадян», - зазначив Кубраков.

Міністр уточнив, що у межах першого траншу з Фонду ліквідації наслідків громади та області отримають 6,6 млрд грн на реалізацію 157 проєктів відновлення. З них 44% – це проєкти капітальних ремонтів багатоквартирних будинків, решта – об’єкти соціальної та критичної інфраструктури, школи, садочки, проєкти відновлення водопостачання та водовідведення.

Найближчим часом Агентство відновлення отримає з Фонду 3,6 млрд грн на реалізацію 44 проєктів відновлення житлових будинків, критичної інфраструктури та соціальних об’єктів.

Читайте також: Після підриву Каховської ГЕС для відновлення екосистем потрібні 10 років - Стрілець

Також майже 4,5 млрд грн залишків кредитних коштів ЄІБ будуть передані як субвенція з держбюджету для проєктування, будівництва та відновлення об’єктів будівництва громадського призначення, соціальної сфери, культурної спадщини, житлово-комунального господарства.

Крім цього, в рамках Надзвичайної кредитної програми з відновлення України від ЄІБ у 2023 - 2024 роках планується профінансувати 71 проєкт на суму 3 млрд грн. Ці проєкти вже пройшли конкурсний відбір, наразі готується відповідне рішення уряду.

Уряд також затвердив розподіл у 2023 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам в рамках Програми з відновлення України в обсязі 5,3 млрд грн на фінансування 109 проєктів громад, які пройшли конкурсний відбір за процедурою, погодженою з ЄІБ. Додатково опрацьовуються пропозиції конкурсного відбору щодо розподілу 4,1 млрд грн. Моніторинг цих проєктів здійснюється експертами ПРООН.

Як повідомлялось, у травні в Україні запустили державну електронну екосистему DREAM. Вона надає можливість українцям контролювати кожен етап життєвого циклу проєкту відновлення – від реєстрації пошкоджень і руйнувань, до залучення фінансування, проведення закупівель та будівельних робіт. Система DREAM є «єдиним вікном» для всіх проєктів відбудови.

Із березня 2023 року екосистема працює в пілотному режимі. За цей час представники громад і регіонів, центральних органів влади вже внесли понад 6000 проєктів і проєктних ідей. Повний функціонал екосистеми DREAM стане доступним в березні 2024 року.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-