Влада Енергодара готується до повернення в місто та його відновлення - заступник мера

Влада Енергодара готується до повернення в місто та його відновлення - заступник мера

Укрінформ
Влада Енергодара, захопленого військами рф, готується до повернення в місто та його відновлення.

Про це під час виступу на Міжнародному саміті міст та регіонів сказав заступник міського голови Енергодара Іван Самойдюк, передає Укрінформ.

Енергодар перебуває в тимчасовій окупації з початку березня 2022 року, а Іван Самойдюк був у полоні росіян 333 дні. За його словами, дві третини Енергодара були вимушені залишити свої домівки та шукати прихисток в інших регіонах України та країнах Європи.

"Енергодар - це місто двох електростанцій: атомної, яка є найпотужнішою в Європі, та теплової. Люди виїхали і знайшли притулок в містах та громадах України, які не в зоні бойових дій, і в містах Європи та світу. Велика вам подяка за те, що дали притулок та сприйняли війну як власну", - звернувся Самойдюк до учасників саміту.

Він додав, що влада готується до повернення в місто та його відновлення. Водночас він заявив, що відчуває власну провину за те, що сьогодні дві третини мешканців залишились без власних осель.

"Чому? Бо напевно на другий рік війни, а вона йде з 2014 року, ми почали вважати, що вона десь далеко від нас… Так, ми відвозили в зону бойових дій гуманітарні вантажі, допомагали військовим, ремонтували техніку, але ми почали вважати, що це десь далеко, а це лише 200-250 км від лінії фронту, який йшов безперервно. І я глибоко переконаний, що мир настане тоді, коли ми зможемо побудувати Україну як частину цивілізованої Європи, частину безпечної Європи, в яку не тільки захочуть повернутись наші громадяни і мешканці, а й в яку будуть навіть боятись подумати йти інші психопати-диктатори. Я закликаю всіх аби ви дивились на Україну, як на спільний дім і будували його для українців, європейців, всього цивілізованого світу. Давайте не дивитись на Україну, як на "сіру зону", яка може захистити від навали, а давайте дивитись як на спільний, комфортний дім", - сказав Самойдюк.

Він також додав, що влада Енергодара постійно на зв'язку із мешканцями громади та шукає організації, які готові надавати будь-яку підтримку.

Читайте також: Верещук: Ми вже готуємося до визволення наших територій і формуємо плани реінтеграції

Як повідомлялося, у Києві проходить Міжнародний саміт міст та регіонів. Участь у заході беруть близько 100 представників іноземних держав з усього світу, голови асоціацій міст та регіонів, представники Конгресу Ради Європи та голови українських громад і регіонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-