Автономне електроживлення: вибираємо потрібний пристрій

Автономне електроживлення: вибираємо потрібний пристрій

Укрінформ
Попит на автономні пристрої енергоживлення в Україні зріс в десятки разів. Як вони рятують від відключення світла?

Постійні відключення електрики, перебої у мобільному зв'язку та інтернеті змушує українців пристосовуватися до нових реалій життя та запасатися автономними джерелами енергії. Через постійні обстріли енергоінфраструктури попит на генератори, зокрема, за даними мережі торговельних центрів Епіцентр, за останній місяць зріс майже в 10 разів . Звісно, в умовах такого шаленого попиту та дефіциту особливо вибирати не доводиться. Проте, варто розуміти, що та для яких потреб служить той чи інший пристрій автономного живлення. Тож, нумо розбиратися.

Повербанк

Повербанки, тобто портативні зовнішні акумулятори Powerbank, бувають різної потужності - від 1000 до 50000 mah (міліампер-година, одиниця виміру ємності). Цей показник впливає на те, скільки разів можна зарядити гаджети від пристрою. Для звичайного побутового використання досить потужності 10000 mah. Також у повербанка може бути кілька різних USB-роз'ємів, щоб заряджати одночасно кілька гаджетів. Спеціалісти радять вибирати пристрій від відомої фірми з гарантією виробника. Хоч вони й коштують дорожче, але мають велику ємність та більш безпечні у використанні, оскільки не перегріваються.

Щоб вибрати повербанк і залишитися задоволеним, враховуйте наступні моменти:

  • Напругу необхідно підбирати, орієнтуючись на сумісність з гаджетами, які плануєте заряджати.

  • Сила струму повербанка не повинна бути нижче тієї, яка потрібна пристрою. В іншому випадку зарядка буде тривати занадто довго або пристрій не буде заряджатися взагалі.

  • Повербанк з більшою ємністю, ніж ємність батареї вашого гаджета — завжди відмінна ідея. Так вдасться компенсувати втрати, які неминуче виникають в процесі заряджання.

  • Вибирайте пристрої з тими додатковими функціями, якими точно будете користуватися. Але памʼятайте, що чим більше інноваційних фішок, тим вище цінник «банки».

Ціновий діапазон вартості повербанків складає сьогодні від 1500 грн і вище.

Портативна зарядна станція

Павербенки звісно річ хороша, проте навряд чи вони зможуть заряджати ваш телефон більше одного або двох разів на добу, або серйозніші пристрої. Тож тут в хід вступає «важка артилерія» - зарядна станція. Це як великий потужний павербанк, який можна заряджати не тільки від домашньої електромережі чи автомобіля, а й сонячних панелей.

Потім, за відсутності електрики в мережі, завдяки станції можна живити одразу кілька пристроїв і зробити це досить швидко. Якщо павербанк розрахований на зарядку телефонів, то до портативної зарядної станції можна під’єднати телефони, планшети, ноутбуки, колонки, смарт-годинники, прилади для освітлення (кільцева лампа) тощо.

Зарядна станція дасть можливість підтримувати нормальний рівень напруги, поки в стаціонарній мережі вона відсутня. Таким чином, маємо невеликий переносний акумулятор, який не гуде і не виділяє чадний газ.

Вибираючи переносну електростанцію, варто спочатку визначитися, де, коли і яким чином ви її використовуватимете. Чи це буде короткочасна зарядка кількох невеликих гаджетів, чи ви хочете забезпечити безперебійне енергопостачання своєму заміському будинку, чи є необхідність убезпечити побутову техніку у квартирі. Для кожного випадку потрібна різна потужність.

  1. Малопотужні. Це зарядки від 210 до 600-700 Вт. Вони служать для подачі зарядного струму різним пристроям, типу телефонів, смарт-годинників, планшетів. Навіть можна підключити газовий котел та невеликі LED-лампи. Причому роз'ємів для підключення у такій станції завжди більше п'яти. Тобто одночасно можна заряджати кілька пристроїв, що дуже зручно. Швидкість заряджання при цьому не падає.

  2. Середньопотужні - від 700 Вт до 2 кВт. Ці зарядні станції здатні підживити морозилку, холодильник, кондиціонер, бойлер, насос.

  3. Високопотужні. У таких міні-електростанцій потужність може сягати 5 кВт. Зрозуміло, що такий високий показник потужності дає можливість підключення всіх електричних приладів у великому будинку, на дачі, у квартирі.

Найголовніший недолік зарядних станцій – їхня ціна. Вартість станції ємністю близько 0,2 кВт-год становить близько 13-15 тис грн, ємністю 0,5 кВт-год – 25-35 тис грн, станція на 1 кВт-год обійдеться у суму 50-70 тис грн, двокіловатні станції коштують в діапазоні від 90 до 120 тис. грн, а прайс для серйозних апаратів на 4-5 кВт-год може сягати 200 тис. грн і вище.

Генератори

От що-що, а генератори зараз на піку популярності та у всіх на слуху. Це по суті мініелектростанції, які виробляють електрику за допомогою двигуна внутрішнього згоряння. Звісно всі знають, що генератор – це корисна річ у сьогоднішніх умовах, проте мало хто у них розбирається і часто, віддавши величезні гроші за цей пристрій, можна не отримати саме той результат, який ви хотіли.

Щоб правильно вибрати генератор, потрібно визначити специфіку його використання. Від цього буде залежати вибір палива, потужності, типу запуска та ін.

Для живлення усієї побутової техніки у невеличкому заміському будинку може вистачити генератора потужністю й 3 кВт. Ви зможете користуватися освітленням, приладами першої необхідності, наприклад, холодильником. Однак від одночасного ввімкнення фена, праски або пральної машини доведеться відмовитися.

Якщо ж йдеться про використання одночасно багатьох потужних електроприладів в будинку, наприклад, водяних чи каналізаційних насосів, морозильних камер, електрокотлів та обігрівачів, то бажано мати 5-кіловатний генератор.

Генератори поділяють за видами палива:

  • За статистикою серед всіх продажів генераторів 58% припадає на бензинові генератори. У них відносно невеликий рівень шуму, невисока вартість та він легко заводиться при низьких температурах. Щоправда після кількох годин роботи, бензиновому генератору потрібно давати відпочинок.

  • Другий за популярністю – дизельний генератор. Такий генератор здатний витримувати тривалий час роботи без перерви і він більш економно витрачає паливо. Маючи високу потужність, такі генератори вигідніші за бензинові моделі на 20-30%. Серед недоліків – високий рівень шуму та ціна, яка перевищує вартість бензинового генератора на 20-40%.

  • Газові генератори. Це найменш розповсюджений варіант. Газові генератори потребують підключення до балонів з газом, тому максимальна тривалість використання пов’язана з об’ємом балону — чим він більший, тим довше пропрацює генератор. Двигун має довгий термін експлуатації, тому що газ не псує метал і не викликає корозію. Газ — більш екологічно чисте паливо. Це може виявитися хорошою перевагою на виробництві. Основний та досить вагомий недолік - підвищена небезпека, що пов’язана з використанням газових балонів.

  • Є ще комбіновані генератори - паливо+газ. Вони дуже популярні, оскільки це диверсифіковані моделі за видом палива. Але їх недолік в тому, що не всі генератори можуть бути обладнані перехідниками для підключення газу. Тому при купівлі потрібно уточнювати наявність вбудованих перехідників. Інакше доведеться окремо купувати додаткове обладнання.

На жаль, сьогодні генератори є дефіцитним товаром. Постачальники не встигають завозити, адже потреба в них існує не тільки у населення, а й у бізнесу та у ЗСУ.

Проте, звісно, в умовах дефіциту, коли знайти на прилавках навіть спеціалізованих вітчизняних магазинів потрібні джерела автономної електроенергії не вдається, доводиться шукати їх за кордоном. Благо, Уряд скасував ввізне мито на генератори, обігрівачі, акумулятори та інші види енергетичного забезпечення як для юридичних, так і для фізичних осіб. “Українська енергосистема зазнає нових атак. Тому Уряд готується до всіх можливих сценаріїв розвитку подій. Активізуємо імпорт енергогенеруючих засобів. Кожен українець без сплати мита та ПДВ може завезти із закордону генератор чи зарядну станцію. У день імпортується близько 8,5 тис. генераторних установок”, - написав Денис Шмигаль у своєму Фейсбуці. Тож варто скористатися моментом.

Тарас Пилипець

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-